Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prihvatili pozive

Sarajliju i Kajganića očekuju neugodna pitanja na saslušanju Istražne komisije

Sarajlija Kajganić

Glavna tužiteljica KS nesumnjivo će morati odgovarati na pitanja o slučaju “Dženan Memić”, budući da je porodica Memić teško kompromitira

Glavni tužioci Tužilaštva BiH i Tužilaštva KS Milanko Kajganić i Sabina Sarajlija, kako saznaje Fokus.ba, odazvali su se na poziv Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Oni će biti saslušani na narednoj sjednici ove komisije, a to bi trebalo biti u periodu od 10. do 15. marta.

Piše: A. DUČIĆ

Dva čelnika možda dva najvažnija tužilaštva u BiH zasigurno na sjednici ove komisije očekuju i neugodna pitanja, iako se prvobitno pozivaju kako bi dali svoj doprinos u bacanju svjetla na ono što se dešava u pravosuđu u našoj zemlji.

Naime, kada je riječ o Sarajliji, nesumnjivo će morati i odgovarati na pitanja o slučaju “Dženan Memić”, budući da je porodica Memić teško kompromitira za, u najmanju ruku propuste, u rukovođenju Tužilaštvom koje je bilo nadležno za procesuiranje ovog slučaja.

Kao što je poznato Vrhovni sud FBiH u ovom slučaju donio je tri oslobođajuće presude zbog čega su oslobođeni Ljubo i Bekrija Seferović, dok, kako tvrdi porodica Memić, sistem krije prave ubice Dženana Memića.

Kajganić će morati dati odgovore Komisiji u kakvom je stanju zatekao Tužilaštvo BiH nakon smjene kompromitirane bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić. VSTV je smijenio Tadić jer je zanemarivala obaveze i naloge Vijeća da se premeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS).

Osim toga, navedeno je i da je propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

– Bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić upravo je ovdje priznala da ne koristi CMS sistem što je direktno dovelo do pokretanja disciplinskog postupka protiv nje, a potom i njene smjene. Možda bi bilo preuranjeno da smo gospodina Kajganića koji je tek bio došao tada zvali, jer ćemo sada imati puno bolju sliku i to će biti od ogromne važnosti za Komisiju i izvještaj – kazao je predsjedavajući Istražne komisije Damir Arnaut na prošloj sjednici ovog tijela.