Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović: BiH mora što prije završiti adaptaciju SSP-a

BiH

sarovic pandurevic

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je danas novinarima u Sarajevu da, ukoliko BiH želi dobiti kandidatski status, mora pristupiti adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), jer je trenutno u poziciji “uzmi ili ostavi”.

S druge strane, dodao je, da ukoliko BiH riješi to pitanje, bit će vrlo blizu dobijanja kandidatskog statusa, što je “opći konsenzus unutar BiH”.

Međutim, Šarović pojašnjava da je potpisivanje dodatnog protokola na SSP prilično dug proces te da se može završiti, u najboljem slučaju do kraja godine, uz uvjet da sve pretpostavke i koraci budu ispunjeni u potpunosti.

Također, dodao je da je proces pregovora zatvoren posljednjom rundom krajem aprila ili početkom maja, po principu razmjene posljednjih ponuda strana, koje onda razmatraju Evropska komisija i BiH.

– Posljednje ponude BiH i Evropske komisije trebaju proći vrlo složen postupak u okviru Evropske komisije, jer sve što je BiH tražila, treba biti odobreno od svih zemalja članica EU – istaknuo je.

Slijedeći korak, naveo je Šarović, jeste spajanje posljednjih ponuda obiju strana u neku vrstu početnog dokumenta koji bi bio parafiran, što bi se trebalo desiti u junu ili julu, nakon čega počinju rokovi usaglašavanja pri čemu je posebno važan stav Evropske komisije.

– Međutim, posljednju riječ u vezi s ponudama sa zadnje runde pregovora treba dati Predsjedništvo BiH – podvukao je.

Ponovio je lični stav da je kada je u pitanju prilagodba SSP-a, moglo je biti postignuto mnogo više, ali je ipak ostao suzdržan kada se radi o ocjeni uspjeha rezultata postignutih prilikom pregovora o prilagodbi.

Također, Šarović se osvrnuo i na objavljivanje popisa stanovništva iz 2013. te naglasio da Evropska komisija ne postavlja ultimatume BiH u tom smislu već da je to jedno od otvorenih pitanja.

– Kada će BiH objaviti rezultate popisa stanovništva je odluka vlasti u BiH koje imaju svoje zakone – rekao je, ističući da je BiH ipak u interesu što prije objaviti popis stanovništa da bi mogla nastaviti s EU integracijama.

Napomenuo je da postoje različita mišljenja i ozbiljna nerazumijevanja kada je u pitanju Odluka Agencije za statistiku BiH o objavljivanju jedinstvenog programa i metodologije obrade podataka popisa zbog čega je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Mišljenje predstavnika iz RS-a u Centralnom popisnom birou BiH, ističe Šarović, te ministara i poslanika u Vijeću ministara i Predstavničkom domu PSBiH iz RS-a, je “da je ova odluka nezakonita”.

– Jedan broj nas je tražio da ova odluka bude povučena, čak i ako je zakonita, jer je nisu podržale sve spomenute institucije i pojedinci – kazao je i dodao da bi se kroz izmjenu Zakona o objavi rezultata popisa stanovništva trebalo pokušati doći do rješenja prihvatljivog za sve.

Na pitanje novinara da je potrebno postojanje registara o imovinskom stanju političara, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odgovorio je da “kao političar nema ništa protiv uspostave ovog registra i njegove kontrole”.