Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDS-a

Šarović: Dodik boravi u stranačkim prostorijama, njjegova nemoć se osjeti svakim danom

Banja Luka: Posebna sjednica NS RS – Čović stigao, Izetbegović odbio poziv
01.02.2022., Narodna skupstina RS, Banja Luka (BiH) – U Banjaluci se odrzava posebna sjednica Narodne skupstine RS na kojoj ce biti razmatran dokument "Politicko-ekonomska situacija u BiH". Na sjednicu je dosao Dragan Covic, predsjednik HDZ. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

– Prava tema za Parlament BiH je kako da zaštitimo naše građane da ne budu gladni i da prežive u ovoj situaciji kada vlast nema bilo kakvih suštinskih mjera kako da zaštiti svoje stanovništvo, istakao je Šarović.

Lider SDS-a Mirko Šarović oglasio se povodom napuštanja jučerašnje sjednice člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Dok druga dva člana Predsjedništva donose strateške odluke za BiH i preuzimaju u potpunosti kontrolu nad ovom najvišom institucijom, u situaciji rastuće krize Milorad Dodik boravi u stranačkim prostorijama – rekao je Šarović.

On je poručio da Komšić i Džaferović aktivno predlažu ključne odluke za BiH, uključujući i vojno prisustvo.

– Glas člana Predsjedništva BiH iz RS-a se svodi samo na to da napusti sjednice na kojima se donose ključne odluke oko međunarodnog pozicioniranja BiH i sigurnosnih pitanja. Dodikova nemoć se osjeti svakim danom i činjenica je da je Dodik učinio srpsku poziciju u Predsjedništvu BiH praznom stolicom – kaže predsjednik SDS-a.

Dodao je da je loše što se u ovim momentima ne čuje stav iz RS-a.

– Važnije je sada nego ikada da koristi vitalni interes umjesto što ga je Dodik potezao na nekim mnogo manje bitnim pitanjima. To je važno i radi vođenja politike koja se kreira u Predsjedništvu i koja je bitna da održi stabilnost i sigurnost u zemlji – navodi Šarović.

O nedolasku na sjednicu Parlamenta BiH

Šarović izjavio je da je nepotrebno održavanje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH, na kojoj bi se raspravljalo o sukobima u Ukrajini.

– Spoljna politika je u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, a vidjeli smo jučer da nisu htjeli da ovo pitanje uvrste na dnevni red sjednice kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, rasprava o krizi u Ukrajini u Parlamentu BiH ne bi imala bilo kakve koristi.

– Prava tema za Parlament BiH je kako da zaštitimo naše građane da ne budu gladni i da prežive u ovoj situaciji kada vlast nema bilo kakvih suštinskih mjera kako da zaštiti svoje stanovništvo, istakao je Šarović.

Navodeći da u BiH ljudi već prave gužve pred tržnim centrima, kupujući brašno i ostale potrepštine, on je ocijenio da Parlament BiH, ali i parlamenti entiteta treba da sazovu posebne sednice.

– Egzistencijalna pitanja i odgovornost za stabilnost zemlje treba da nas okupi i to podržavam. O podršci i pomoći stanovništvu Ukrajine zahvaćenom ratom treba da raspravlja i donese odluke Vijeće ministara, jer je to njihova nadležnost, kazao je Šarović, koji je i državni poslanik.