BiH

Predsjednik sds-a

Šarović: Ideja mirnog razlaza je najopasnija za RS, tu se ne slažemo s Dodikom

03/09/2021

On ističe da je naivno vjerovanje da postoje danas unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i koji bi Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru, isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što ima danas

“Raspakivanje Dejtona” je nedopustivo i opasno, izjavio je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, saopćeno je iz te stranke.

– Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati, ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora, a to je inicijativa za raspakivanje Dejtona, što je za nas nedopustivo – kazao je Šarović osvrćući se na nedavni sastanak Milorada Dodika i Tajipa Erdogana.

Prema Šarovićevoj izjavi, problem je što je Dodik svojom izjavom poručio da je Dejton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od Erdogana da se u tu temu uključi i posreduje.

– Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikavih dodirnih tački jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske – Šarovićeve su riječi.

On ističe da je naivno vjerovanje da postoje danas unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i koji bi Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru, isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što ima danas.

– Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu. Ideja mirne disolucije je tačka razlaza naših politika jer mi u SDS-u smatramo da je to najopasnija zamka za nespremnu Republiku Srpsku i mi kao stranka ćemo se odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi – zaključio je Šarović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.