Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDS-a

Šarović nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH: Zbog čega pozivaju lidere opozicije

Sarovic_Sud fena

Šarović, koji je saslušan u svojstvu svjedoka, po izlasku iz državnog Tužilaštva kazao je kako mu nije jasno zbog čega su tužioci zvali lidere opozicionih stranaka da daju iskaze, te da je on, kao predsjednik SDS, ovom prilikom objasnio poziciju svoje stranke

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović saslušan je danas u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u vezi s predmetom “napad na ustavni poredak BiH”.

Šarović je nakon saslušanja kazao da je govorio o sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su doneseni zaključci u vezi sa prijenosom nadležnosti iz oblasti pravosuđa, indirektnih poreza te sigurnosti i odbrane.

Budući da je SDS napustio sjednicu prije glasanja, Šarović je istakao da im nije imao ništa posebno reći.

– Ne znam u kojem će pravcu ovaj proces ići, niti šta je plan pravosuđa. Lično sam objasnio poziciju SDS-a u ovom procesu. Kao šef stranke sam im rekao stav, a što je poznato već sa sjednice NSRS-a – naglasio je Šarović.

Na pitanje da li sjednica NSRS-a zaista predstavlja napad na ustavni poredak, Šarović smatra da to nije tako.

– Mislim da nije napad, ali o tim stvarima vodi računa neko drugi. Ja sam se protivio prijenosu nadležnosti i 2005., 2006. i 2010. Zašto bih ja sada mijenjao stav, ali bih u političkom smislu birao neki drugi način – smatra on.

Tužilaštvo BiH će danas saslušati i predsjednika DNS-a Nenada Nešića, a sutra predsjednika PDP Branislava Borenovića.

U Tužilaštvu BiH se provode aktivnosti u vezi s predmetom koji se odnosi na zaključke Narodne skupštine RS (NSRS) od 10. decembra o prenosu nadležnosti s državnog na entitetski nivo RS, i bit će nastavljene i u narednom periodu.