Šarović: Ne interesuje me susret vrha Srbije sa liderima iz RS-a

BiH

sarovic
Mirko Šarović

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da ne očekuje ništa od sutrašnjeg sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića sa liderima Srba iz BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na novinarsko pitanje da prokomentariše sastanak srbijanskog državnog vrha sa liderima srpskog naroda iz BiH, na kojem bi se trebalo govoriti o daljim koracima u vezi sa najavljenim referendumom u bh. entitetu Republika Srpska, o danu tog entiteta, nakon jučerašnjih zaključaka sa sastanka ambasadora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) u kojima je preporučeno neodržavanje referenduma, Šarović je kazao kako ga to pitanje “uopšte ne zanima”.

“Ne očekujem ništa. Sve se svodi na ovo pitanje, tako da ne bih ništa o tome dogovorio. Nemam prostora da trošim riječi za tako nešto. Ne znam za sastanak, ni kada je zakazan. Uopšte me ne interesuje. Jednostavno sam orjentisan na pitanja koja smatram da su mnogo, mnogo važna, sve ostalo, bar za mene, nije u prioritetu. Ima onih koji se tim poslom bave ovih dana”, poručio je Šarović.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer te zemlje Aleksandar Vučić zakazali su za sutra u Beogradu sastanak sa liderima srpskog naroda u BiH na kojem će biti riječi o koracima nakon zaključaka Upravnog odbora Vijeća za implamantaciju mira u BiH kojima su lideri bh. entiteta Republika Srpska pozvani na neodržavanje referenduma o danu RS, 9. januaru, zakazanom za 25. septembar. Saopćeno je to u utorak navečer, nakon sastanka Nikolića i Vučića, održanog netom nakon što su objavljeni zaključci PIC-a.

Sastanku u četvrtak, 1. septembra, u Beogradu, kojem je domaćin Nikolić, prisustvovaće, osim srbijanskog premijera Vučića, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, saopćeno je iz kabineta predsjednika Srbije.