Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović: Nisu okončane aktivnosti iz Poglavlja 22

Сарајево – Шаровић – конференција з

Nakon sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je novinarima da je Vijeće, razmotrivši Informaciju o ukupnim aktivnostima Direkcije za evropske integracije u vezi s upravljanjem procesom evropskih integracija, konstatiralo da nisu okončane aktivnosti iz Poglavlja 22 kad je riječ o Upitniku Evropske komisije.

– To je jedino što mogu da kažem. Direktor Direkcije Edin Dilberović je danas u Banjoj Luci i vodi razgovore oko odgovora na pitanja iz Poglavlja 22 koje se odnosi na pitanja regionalne saradnje i IPA odnosno pretpristupnih fondova – Šarovićeve su riječi.

Pitanje Poglavlja 22, odnosno regionalne saradnje i IPA, još čeka na usaglašavanje i prevođenje, ustvrdio je.

U vezi s današnjom sjednicom Vijeća ministara BiH, Šarović je također rekao da je prihvaćen provedbeni akt Zakona o vanjskotrgovinskoj politici, koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za opremu za proizvodne pogone, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih pogona.

Osim što je naveo da iza toga stoji Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Šarović napominje da se s tom provedbenom odlukom kasni godinu i po budući da je Zakon usvojen 2015. godine, kao i da je riječ o značajnim i veoma korisnim olakšicama privrednicima ulagačima u proizvodne pogone za opremu koja se ne proizvodi u BiH.

Ministar Šarović je potvrdio da je Vijeće ministara razmotrilo danas i informaciju o unapređenju Registra poljoprivrednih gazdinstava i Registra klijenata u BiH te Informaciju o aktivnostima na uspostavi poljoprivrednog informacionog sistema u BiH.

To što je informacija prihvaćena, po njegovim riječima ne znači da je stanje na tarenu sjajno, ali problemi se nastoje riješiti po mogućnosti odgovarajućim dogovorima s nižim nivoima vlasti – entitetima i kantonima budući da je dio nadležnosti i na kantonalnom nivou.

Ministar smatra da je radi približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji dobro uspostaviti registre i informacione sisteme s jednom centralnom bazom podataka deponovanih u entitetima radi lakšeg planiranja aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju.