čeka se ratifikacija

Šarović: Novi trgovinski režim s Turskom biće puno povoljniji za BiH

sarovic

Istakao je da je tokom sastanka razgovarano i o isporuci mesa u ovoj godini po starom režimu koji će, kako je kazao, biti napušten za koji mjesec

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je, nakon sastanka s turskim ministrom poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio da je razgovarano i o implementaciji ugovora o slobodnoj trgovini između dviju zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sada se čeka ratifikacija u Turskoj i u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da nećemo previše dugo čekati jer on nam je vrlo važan pošto bi nam taj ugovor dao benefite koje smo obezbijedili kroz pregovore, prije svega oko garantovane količine mesa i mesnih prerađevina u Tursku. To u ovom slučaju nemamo, i zavisimo prije svega od jednostrane odluke turske vlade. Bilo je i govora o izvozu jagodičastog voća koje je na slobodnom režimu kada je u pitanju Turska, prije svega malina, obzirom da je BiH prošle godine izvezla oko 26 hiljada tona. Malina je već bila na turskom tržištu. Postoji interesovanje turske strane za izvoz ovog važnog proizvoda za BiH”, rekao je Šarović novinarima.

Istakao je da je tokom sastanka razgovarano i o isporuci mesa u ovoj godini po starom režimu koji će, kako je kazao, biti napušten za koji mjesec.

“Turska strana je istakla da će u narednom periodu pripremiti poseban tender za Bosnu i Hercegovinu kao što je to bilo i prethodnih godina. Vidjet ćemo koja će to biti količina, bit će napravljen izuzetak u odnosu na druge zemlje obzirom da je izvoz iz drugih zemalja za Tursku zaustavljen. BiH će imati tu vrstu privilegije da se raspiše tender”, rekao je Šarović.

Naglasio je i kako je novi režim dosta povoljniji za BiH.

“On praktično znači da bi za određenu kvotu mesa carine bile 0, ali bi za tu kvotu bila slobodna trgovina. Pojednostavljeno rečeno, rampa na granici bi bila podignuta za naše proizvode u količini koja se izvozi u Tursku, s tim da svaki naš proizvođač može sam da traži kupca na turskom tržištu i da dogovora cijenu. Sada smo bili limitirani jer je bio samo jedan kupac, njihova državna direkcija za mlijeko i meso, i oni su diktirali i cijenu i oni su određivali isporučioca iz BiH. Ovaj aranžman je sada slobodna trgovina, do sada to nije bio slučaj, i zbog toga su i negodovali poljoprivrednici. Kao, zašto izvozi meso jedan izvoznik i zašto ne izvoze svi oni zajedno”, kazao je Šarović.