Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PREDSJEDNIK SDS-A

Šarović o razlozima zbog kojih je Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona na dan izbora

mirko sarovic – fena 11 (1)

Šarović je rekao da, prema rezultatima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, SDS dobro stoji, ali da je lošiji rezultat u Doboju i Zvorniku, kao i da je SDS očekivao bolji rezultat u Bijeljini

Kandidat SDS-a za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je sinoć da na osnovu 49 posto prebrojanih glasova za taj izborni nivo njegov protivkandidat iz SNSD-a Željka Cvijanović vodi sa razlikom od 50.000 glasova i priznao da je to ozbiljna i teško dostižna razlika.

On je naveo da Cvijanović ima 180.000, a on 130.000 glasova.

“Vidjet ćemo konačne rezultate, ali ova činjenica govori da je Cvijanović ostvarila pobjedu. Vrijeme za čestitanja će biti kad budu objavljeni konačni rezultati”, rekao je Šarović novinarima u Banjaluci.

Šarović je rekao da, prema rezultatima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, SDS dobro stoji, ali da je lošiji rezultat u Doboju i Zvorniku, kao i da je SDS očekivao bolji rezultat u Bijeljini.

On je izrazio očekivanje u pobjedu kandidata PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelene Trivić, kao i nadu da će, kako je rekao, ostvariti nedostižnu prednost u odnosu na protivkandidata Milorada Dodika.

Komentarišući odluku Christiana Schmidta o nametanju odredaba Izbornog zakona, Šarović je rekao da, prema njegovom mišljenju, to što je nametnuto na dan izbora može, prije svega, značiti da predstavnici hrvatskog naroda prihvate implementaciju izbornih rezultata jer je jasna pobjeda Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Sada su potrebne izmjene koje bi, na neki način, vratile predstavnike hrvatskog naroda, kroz drugačiji način izbora, u domove naroda”, smatra Šarović.