Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na sjednici NSRS

Šarović: Put koji ste izabrali je poguban za RS

Banja Luka: Posebna sjednica Narodne skupštine RS
30.07.2021., Narodna skupstina RS, Banjaluka (BiH) – Predsjednik SDS-a i jedan od lidera oporbe u RS, Mirko Sarovic rekao je da se zakoni, poput nametnutih od strane Valentina Inzka, mogu donositi samo u parlamentima eniteta ili u drzavnom parlamentu. „Podrzali smo danas dva nova zakona i dali smo svoj doprinos. Smatramo ovo adekvatnim odgovorom na posljednju odluku visokog predstavnika u BiH. Vjerovatno se nece stati na tome. Postojace potreba za zajednickim odgovorima i u narednim sedmicama i mjesecima“, rekao je Sarovic. On je odbio mogucnost ulaska u koncentracionu vladu RS sa SNSD. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Poručio je poslanicima da kažu “ne” odlukama koje će dovesti u pitanje mir, bezbjednost i Dejtonski sporazum

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da je vraćanje nadležnosti poduhvat koji može da podnese jaka RS, ali da ona to danas nije.

– Ovo je opasan scenario i može mnogo koštati RS. Put kojim ste krenuli je opasan i mi vas na tom putu ne možemo pratiti, jer je poguban po RS – poručio je Šarović.

Pozvao je vladajuću koaliciju da prizna da su od 2005. do 2011. godine prenijeli nadležnosti, kao i da priznaju da su pogriješili.

Istakao je da je RS u stvorena u vrijeme najveće vojne, ljudske i ekonomske snage, koje danas nema.

– RS je danas mnogo siromašnija, politički podijeljena, s malo prijatelja i s ravnodušnim narodom, i sve to je nedovoljno za ovaj poduhvat – kazao je.

Tvrdi da je njihova odgovornost da kažu narodu šta ih čeka ako RS formira vojsku te da li je to moguće učiniti bez rata i intervencija NATO-a.

Predsjednik Partija demokratskog progresa Branislav Borenović tvrdi da je povlačenje nadležnosti opasna igra u koju vode RS.

– Ovo je za mene opasna farsa i blef. Pripremate oko 140 zakonskih izmjena, a čuli smo mnoge kontradiktorne rečenice – zaključio je.

Na posebnoj sjednici razmatraju se Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaracija o ustavnim principima. O svim tačkama dnevnog reda predložena je objedinjena rasprava.