BiH

Na sjednici NSRS

Šarović: Put koji ste izabrali je poguban za RS

10/12/2021
Arhiva/PIXSELL

Poručio je poslanicima da kažu "ne" odlukama koje će dovesti u pitanje mir, bezbjednost i Dejtonski sporazum

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da je vraćanje nadležnosti poduhvat koji može da podnese jaka RS, ali da ona to danas nije.

– Ovo je opasan scenario i može mnogo koštati RS. Put kojim ste krenuli je opasan i mi vas na tom putu ne možemo pratiti, jer je poguban po RS – poručio je Šarović.

Pozvao je vladajuću koaliciju da prizna da su od 2005. do 2011. godine prenijeli nadležnosti, kao i da priznaju da su pogriješili.

Istakao je da je RS u stvorena u vrijeme najveće vojne, ljudske i ekonomske snage, koje danas nema.

– RS je danas mnogo siromašnija, politički podijeljena, s malo prijatelja i s ravnodušnim narodom, i sve to je nedovoljno za ovaj poduhvat – kazao je.

Tvrdi da je njihova odgovornost da kažu narodu šta ih čeka ako RS formira vojsku te da li je to moguće učiniti bez rata i intervencija NATO-a.

Predsjednik Partija demokratskog progresa Branislav Borenović tvrdi da je povlačenje nadležnosti opasna igra u koju vode RS.

– Ovo je za mene opasna farsa i blef. Pripremate oko 140 zakonskih izmjena, a čuli smo mnoge kontradiktorne rečenice – zaključio je.

Na posebnoj sjednici razmatraju se Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaracija o ustavnim principima. O svim tačkama dnevnog reda predložena je objedinjena rasprava.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.