BiH

Predsjednik sds-a

Šarović: Rekao sam predstavnicima međunarodne zajednice da se naoružaju strpljenjem

29/10/2021

Naveo je kako su njegove riječi “šokirale” predstavnike međunarodne zajednice

Mirko Šarović, lider SDS-a, rekao je nakon sastanka opozicije iz entiteta Republika Srpska sa specijalnim izaslanicima SAD-a i EU za izborne reforme u državi, Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, kako za njegovu stranku nije problematično brisanje etničkih prefiksa sa izbora za članove državnog predsjedništva.

Kazao je kako je osnovna tema razgovora bilo izborno zakonodavstvo.

“Razgovarali smo o o opštoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Željeli su čuti kako je mi vidimo. Ponovili smo stvari da je Izborni zakon vrlo važan za evropski put BiH jer je to jedan od uslova i prioriteta EU. Vlast sve čini da se to ne desi. Govorili smo i o izboru članova Predsjedništva. Po nama nije problema da se izostavi etnički prefiks”, poručio je Šarović.

Naglasio je kako su važne i tehničke izmjene Izbornog zakona ocijenivši kako strankama u vlasti to i smeta.

“Ja sam rekao Palmeru i Eichhorst da ne znaju s kim imaju posla. Da će se načekati. Da su ih sve slagali i da oni ne žele promjene jer njima ova situacija odgovara”, kazao je lider SDS-a

Naveo je kako su njegove riječi “šokirale” predstavnike međunarodne zajednice.

“Bili su šokirani. Mnogo su manje šanse za promjenu Izbornog zakona nego što misle. Poručio sam im da se naoružaju velikim strpljenjem”, otkrio je Mirko Šarović.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.