Šarović se sastao sa delegacijom EBRD-a

sarovic

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović sastao se sa prvim potpredsjednikom i izvršnim direktorom EBRD-a Philipom Bennettom.

Delegaciju EBRD-a su činili i direktor za zapadni Balkan Holger Muent, direktor za centralnu i jugoistočnu Evropu Sylvia Gansser, direktor Kancelarije prvog potpredsjednika Agnieszka Lukasik i šef Kancelarije EBRD-a u BiH Ian Brown.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima EBRD-a u zemlji, Reformskoj agendi za BiH, nastavku aktivnosti na pripremi programa za BiH u okviru Inicijative za investicijsku klimu i korporativno upravljanje, kao i drugim planiranim investicijama u javnom i privatnom sektoru.

Istaknuta su dva projekta koja su potpisana prilikom ove posjete, a to su Projekt popravke od poplava i modernizacije za ceste FBiH vrijednosti 65 miliona eura i povećanje kredita za 6 miliona eura za Projekt Sarajevske gradske saobraćajnice.

Naglašen je veliki značaj EBRD-a od početka djelovanja u BiH, od kad je uloženo oko 1,7 milijardi eura i mobilizovano dodatnih sredstava u iznosu od 2,1 milijardu eura, kao i namjera da EBRD i dalje ostane jedan od najznačajnijih partnera u implementaciji velikih infrastrukturnih projekata.

– Ta namjera je očigledna i kroz ovu posjetu, kao i kroz najavu posjete predsjednika EBRD-a Sume Čakrabartija, u augustu ove godine – saopćeno je iz Ministarstva.