Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović: Strategijom ruralnog razvoja do sredstava iz IPA fondova

mirko sarovic 222

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na danas održanoj sjednici u Sarajevu Strategiju poljoprivrednog i ruralnog razvoja za period 2018.-2021. koja daje šansu da BiH dobije značajna sredstva iz fondova Evropske unije, potvrdio je nakon sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, javlja Anadolu Agency (AA).

“Očekujemo da će ona biti usvojena i na Parlamentu pošto je to jedna od strategija koja se ne usvaja samo na nivou Vijeća ministara. Odmah ćemo o tome obavijestiti nadležna tijela u Briselu i očekujemo da će BiH biti dio programiranja u vezi sa sredstvima koja ćemo sasvim sigurno dobiti za namjene poljoprivrednog razvoja i jačanja poljoprivrednog sektora u BiH”, izjavio je Zvizdić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da se radi o strateškom planu za četverogodišnji period.

“Ovo jedna od najvažnijih odluka koje donio Vijeće ministara u posljednjoj godini za poljoprivredni sektor zasigurno najvažniji dokument unazad deset godina od usvajanja zakona iz 2008. godine i on je temelji dokument koji će pomoći planiranju i programiranju poljoprivrede i u Republici Srpskoj i u Federaciji i Distriktu Brčko i svih deset kantona Federacije”, istakao je ministar nakon današnjih sjednica Vijeća ministara BiH.

Utrošeno je, kako je kazao, mnogo vremena na pribavljanje odgovarajućih mišljenja i idealno bi bilo da su ga usvojili prije mjesec dana. Šarović je izrazio uvjerenje da bez obzira na kašnjenje “nećemo izgubiti priliku da budemo dio programiranja za pretpristupna sredstva EU za period 2018. do 2021. godina”.

“O usvajanju ovog dokumenta tokom dana obavijestili smo Evropsku komisiju i nadležne direktorate i pokrenuli mehanizam da se on nađe u Parlamentu BiH jer je za njega potrebna, u skladu sa zakonom, saglasnost PSBiH”, kazao je Šarović.

Vijeće ministara ju je jednoglasno usvojio bez primjedbi.

“Učinili smo važan korak i pred nama je dug put da BiH i poljoprivredni sektor budu dio ili da se približe standardima poljoprivredne politike EU što je namjera ovog dokumenta. Dug je put do toga, ali učinjen je prvi i najvažniji korak i izražavam lično zadovoljstvo i ovo je nagovještaj za bolje dane za poljoprivredu i cjelokupan ruralni sektor BiH”, naglasio je Šarović.

Ova strategija je, prema njegovim riječima, „snimila“ stanje u BiH obzirom da je poljoprivreda decentralizirana i nadležnosti imaju i niži nivoi vlasti.

“Rađena je po modularnom principu koji znači da se planovi svake od ovih struktura posebno prikaže, a na kraju izvuče što je zajedničko. Plan sadrži sve potrebne elemente postojećeg stanja i planove za naredne četiri godine. Ne služi samo za IPA fondove nego je to naš domaći dokument koji će jednim dijelom poslužiti da budemo dio planova i povlačenja sredstava iz IPA, služit će da drugi nivoi vlasti mogu aplicirati i na sve druge platforme”, pojasnio je Šarović.

Radi se, istakao je, o modernom dokumentu koji će omogućiti da se za 2018. godinu povuče do 30 miliona eura.

“U naredne tri ili četiri godine svake godine možemo računati na do 30 miliona eura. Ako dobijemo kandidatski status njena pozicija u programiranju jača. Kao što znate Srbija kroz pretpristupne fondove kao zemlja kandidat povlači do 175 miliona eura. Sada je BiH 30 miliona jer nema taj status, a ako ga osiguramo moći ćemo računati i na više sredstava”, naglasio je Šarović.

Upitan da prokomentariše koliko poljoprivreda utiče u nacionalnom bruto dohotku Šarović je rekao da Strategija direktno ne utiče na to ali sigurno daje mogućnost za razvoj poljoprivrednog sektora u BiH.

“Sadašnji podsticaji i u Federaciji BiH i RS-u, po mom sudu, su minimalni, oni iznose 60 odnosno 80 miliona KM. Da bi naš poljoprivredni sektor bio bar približno konkurentan poljoprivrednim ekonomijama Srbije odnosno Hrvatske ti podsticaji budžetski morali bi da budu duplo veći, odnosno za RS najmanje 120 miliona KM, odnosno Federacija 150 miliona”, kazao je Šarović.

Poljoprivreda, prema njegovim riječima, u bruto domaćem proizvodu učestvuje sa nekih sedam-osam posto.
Vijeće ministara je na današnjim sjednicama, između ostalog, usvojilo Zakon o izmjenama i dopunama zakona o upravnim sporovima BiH čime je zaokružena 2017. godina.

“U toku 2017. godine Vijeće ministara BiH je ukupno utvrdilo 24 zakona i 22 strategije akciona plana i politike. Otprilike, realizirali smo većinu plana i programa rada koji je bio ispred Vijeća ministara BiH”, izjavio je Zvizdić nakon sjednica Vijeća ministara održanih danas u Sarajevu.

Osim toga, usvojen je i protokol o saradnji između Vijeća ministara BiH i vlade kraljevine Saudijske Arabije o međusobnoj zamjeni nekretnina odnosno zemljišta za izgradnju diplomatskih predstavništava u Sarajevu i Rijadu. Ratificirana su tri međunarodna ugovora.