Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Saša Ćurčić optužen za zločine protiv čovječnosti

sdu bih tuzilastvo

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Saše Ćurčića, rođenog 8. juna 1960. godine u Foči. Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, kao pripadnik VRS, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Ćurčića Tužilaštvo tereti da je u ljeto 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u prisilnom odvođenju nezakonito zatočenih žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, sa područja Foče, koje su bile zatočene u Srednjoškolskom centru u Foči. Nakon prisilnog odvođenja, žrtve su odvedene u napuštenu kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi nad žrtvom bošnjačke nacionalnosti počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.