zagreb

Sastali se Čović i Plenković, razgovarali su o Ukrajini i BiH

covic plenkovic

Pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH da što skorije postignu konačni dogovor o izbornoj reformi, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima u Zagrebu s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Vlade Hrvatske teme sastanka obuhvatile su osudu ruske agresije protiv Ukrajine te grubog kršenja međunarodnog prava, stabilnost i sigurnost na jugoistoku Europe te situaciju u BiH s naglaskom na izmjene Izbornog zakona.

U razgovoru o stanju u Ukrajini, Čović je ponovio kako je stav hrvatskih zvaničnika u BiH u potpunosti usuglašen sa stavovima Europske unije te da snažno osuđuje rusku agresiju i kršenje državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Plenković je izrazio podršku i solidarnost s ukrajinskim narodom, koji je žrtva ničim izazvane ruske agresije. Predstavio je paket mjera Vlade Hrvatske u vezi s pomoći Ukrajini, planom zbrinjavanja izbjeglica, provedbom restriktivnih mjera te daljnjom opskrbom energentima.

Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u susjedstvu. Istaknuto je da je sada osobito važno da Europska unija i međunarodna zajednica daju dodatnu pozornost ostvarenju europske perspektive zemalja u susjedstvu, osobito Bosne i Hercegovine, čiji europski put nema alternative.

Govoreći o stanju u BiH, Plenković i Čović istaknuli su da je vrijeme za ozbiljnost, dogovor i poštivanje Daytonske strukture BiH. Naglašeno je kako je postizanje dogovora o Izbornom zakonu ključno za stabilnost i napredak BiH.

“Pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH da što skorije postignu konačni dogovor o izbornoj reformi. Vrijeme je da se izmijeni dosadašnja praksa narušavanja legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Izmjene Izbornog zakona ključan su korak za funkcionalnost, boljitak i europsku perspektivu BiH, koju Hrvatska snažno podupire”, naglasio je hrvatski premijer Plenković.