Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastali se Mektić i Bryan: Saradnjom BiH i SAD ojačati sigurnost

dragan mektic345
Foto: D. Begović

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, sastao se danas u Tuzli sa Williamom N. Bryanom, podsekretarom Ministarstva za unutrašnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva sigurnosti kažu da je na sastanku razgovarano o saradnji i partnerstvu, posebno kroz projekte koji će doprinijeti jačanju sigurnosti. Također, razgovaralo se i o borbi protiv terorizma, te su tokom sastanka predstavljene mjere koje BiH poduzima u ovoj oblasti.

Jedan od zajedničkih projekata je razvoj sistema za koordinaciju u slučaju civilnih kriznih situacija na zapadnom Balkanu. Sistem se zasniva na platformi za razmjenu informacija među spasiocima pod nazivom “Komandni sistem za incidente sljedeće generacije” (NICS), koju je razvila Lincoln laboratorija Massachusetts instituta za tehnologiju (MIT).

Ovaj projekat je ocijenjen kao veoma koristan za spasilačke službe i već je korišten u nekoliko spasilačkih akcija, kao i na NATO terenskoj vježbi koju su organizovali EADRCC i Ministarstvo sigurnosti BiH.