Ministarstvo sigurnosti BiH

Sastanak Cikotića sa delegacijom NATO tima: Podrška izgradnji kapaciteta institucija BiH

selmo cikotic nato tim

Delegaciju NATO-a predvodio je Bora Onen i Rohan Maxwell, a sastanku je prisustvovala i komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić primio je danas predstavnike NATO tima za izgradnju kapaciteta, sa kojima je razgovarao o jačanju kapaciteta zaštite i spašavanja, borbi protiv terorizma, zaštiti podataka i cyber sigurnosti.

Nakon što je jučer održan sastanak na stručnom nivo, na kojem su predstavljene potrebe i budući planovi Ministarstva sigurnosti BiH, danas je razgovarano o konkretnim ciljevima i realizaciji NATO-ove incijative za izgradnju kapaciteta sigurnosnih i vojnih institucija Bosne i Hercegovine.

Delegaciju NATO-a predvodio je Bora Onen i Rohan Maxwell, a sastanku je prisustvovala i komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha.

Ministar Cikotić je istakao da je za Ministarstvo sigurnosti od izuzetnog značaja jačanje saradnje sa NATO-om, te ukazao na važnost podrške ove organizacije za izgradnju kapaciteta i jačanja sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Među identificiranim ključnim prioritetima je jačanje kapaciteta zaštite i spašavanja, borba protiv terorizma, zaštita podataka i cyber sigurnost.

NATO je odobrio novi paket mjera podrške, koji obuhvata i BiH, nakon samita održanog ove godine u Madridu, kada su i definirani novi oblici buduće saradnje između naše države i Sjevernoatlantskog saveza, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.