Sastanak Crnadak-Kurtz: BiH opredijeljena jačanju regionalne saradnje

BiH

crnadak kurtz

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u Beču sa saveznim ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom.

Dva ministra su razgovarala o provedbi Akcijskog plana bilateralne suradnje za 2017. godinu, Berlinskom procesu, predsjedanju Republike Austrije OSCE-om i budućim aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Crnadak je istakao značaj podrške Austrije Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji. Ponovio je opredijeljenost BiH evropskim integracijama i istakao da je, nakon uspjeha koje je BiH imala na tom putu u 2016. godini, novi cilj sticanje statusa kandidata do kraja 2017. godine.

Izrazio je spremnost da se ulože dodatni napori kako bi se održao pozitivni zamah i nastavilo sa reformskim procesima i napretkom.

Naglasio je da provođenje Reformske agende, efikasno funkcioniranje mehanizma koordinacije, te nastavak implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta Bosne i Hercegovine.

Također, je informisao Kurza o aktivnostima na pripremi odgovora iz Upitnika Evropske komisije. Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH daljem jačanju regionalne saradnje, posebno učešću u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa.

Prije sastanka sa ministrom Kurzom, ministar Crnadak je održao predavanje na temu “Bosna i Hercegovina na europskom putu – iskustva i izazovi”, na Diplomatskoj akademiji u Beču.