Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak delegacija SBB-a i SDA u zgradi Predsjedništva, novinari “sklonjeni” u park

BiH

softic
Foto: NAP

Sastanak rukovodstava Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH počeo je u Sarajevu, a kako je najavljeno, stranačke delegacije će razgovarati o odnosima u koaliciji i njenoj perspektivi.

Delegaciju SDA predvodit će predsjednik stranke Bakir Izetbegović, a u zgradu državnog predsjedništva stigli su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović, potpredsjednici stanke Šefik Džaferović i Safet Softić te generalni sekretar Amir Zukić.

U zgradu Predsjedništva BiH stigla je delegacija SBB-a BiH predvođena potpredsjednikom stranke Mirsadom Đonlagićem.

U delegaciji SBB-a su i Mirsad Đugum, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Fuad Čibukčić.

Đonlagić je jutros kazao Feni da se mora imati u vidu da ovo nije standardna situacija.

-To nije situacija u kojoj se pojavio mali problem, nego je ovo situacija s katastrofalno nesagledivim posljedicama, ukoliko ona ode u nekom pravcu u kome ne bi niko normalan u BiH to želio – poručio je.

Sastanak stranačkih delegacija zakazan je nakon što je prije nekoliko dana lišen slobode lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić, osumnjičen za kazneno djelo ometanje rada pravosuđa.

Iz SDA je jučer saopćeno da hapšenje Fahrudina Radončića predstavlja “ozbiljan izazov za novouspostavljenu koaliciju, što BiH može odvesti u krizu funkcioniranja vlasti s teškim posljedicama“.

– Opredijeljeni smo za očuvanje koalicije sa Savezom za bolju budućnost u najboljem interesu BiH i njenih građana – navedeno je, između ostalog, u saopćenju SDA.

Inače, pred zgradom Predsjedništva BiH veliki je broj novinarskih ekipa koje su pomjerene u park pored Predsjedništva BiH, što je već postala uobičajena praksa.