Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

susreli se lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a

Sastanak Dodika, Čovića i Izetbegovića: Sve je stalo zbog MAP-a

sastana0

Nakon sastanka, koji nije trajao dugo, novinarima su se obratila sva trojica lidera

Nakon sastanka predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ BiH Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića istaknuto je da bi u narednih desetak dana mogao biti imenovan mandatar Vijeća ministara BiH, a do kraja marta da se formira i Vijeće ministara. Izetbegović je medijima kazao da učesnici sastanka nisu uspjeli dogovor postići oko aktivacija MAP-a.

“Bošnjačka i hrvatska strana su za dok je srpska protiv.”

Dragan Čović je istakao da se nada da će VM ipak biti do kraja marta.

“Čini mi se da smo napravili značajan iskorak.”

Dodik je kazao da je formiranje Vijeća ministara važno zbog evropskog puta BiH koji nije upitan, kao i da nema ništa sporno oko imena mandatara Zorana Tegeltije.

“Došlo je do zastoja jer se postavilo pitanje MAP-a kao prethodno. RS je jednostavno rekla i vlast i opozicija da se borimo za vojnu neutralnost. To pitanje ne može dobiti saglasnost ali je realno da to pitanje neće nestati, ali ne može biti uslovljavanja”, kazao je Dodik.

On se zahvalio Komšiću i Džaferoviću što šalju pozitivnu poruku govoreći o saglasnosti za ukidanje roaminga.

Kada je riječ o inicijativi za ukidanje imena RS Izetbegović je kazao da je on pričao s Dodikom ali da to neće objašnjavati novinarima. Govoreći o aktivaciji MAP-a on je istakao da se moraju poštovati zakoni, a da ako neko ima većinu može izmijeniti zakone.

Dodik je kazao da vojna neutralnost RS nije konačna odluka BiH, te da će oni podnijeti inicijativu da se zakoni mijenjaju kako bi se to promijenilo.

Izetbegović je kazao da bi uskoro mogao biti gotov papir s principima djelovanja koji bi mogao zadovoljiti sve tri strane.

“Lako nije, ali na nama je da se potrudimo da nađemo rješenje koje će biti na ovome što smo govorili. Kad kažem vladavina zakona mislim na poštivanje svakog zakona i onog Zakona o odbrani.”

Na pitanje ko će biti partner SDA na nivou FBiH Izetbegović je kazao da će da će to biti oni koji ne odbijaju da uđu u vlast kao što je odbio BH blok.

Dodik je istakao da razumije poziciju i potrebu Izetbegovića da ojača „reprezentativni tim“, ali da on ima kapacitet da donese odluku o formiranju Vijeća ministara BiH.