Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović – Radončić: Referendum u RS-u je nepotrebna politička avantura

izetbegovic – radoncic

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) usaglasile su nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj (RS) o 9. januaru kao Danu RS-a antidejtonski i neustavan akt.

Osim predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i lidera SBB-a Fahrudina Radončića, sastanku su uime SDA prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, generalni sekretar SDA Amir Zukić te zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Izetbegović je kazao da su osim referenduma u RS-u, razgovarali te dogovorili 11 prioritetnih infrastruktukturnih projekata u BiH, koji bi trebali biti realizirani slijedeće godine.

Radi se o termo blokovima u Tuzli, koridoru 5C, odnosno izgradnji slijedećih 100 km autoputa te izgradnji brzih cesta, zatim izgradnji brze ceste Lašva – Travnik.

Također, predsjednik SDA je kazao da će Ustavnom sudu BiH podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, dodavši da je mišljenja “da će se tom zahtjevu pridružiti i dobar dio onih koji su ovlašteni da apeliraju prema Ustavnom sudu BiH”.

Odgađanje sastanka Vijeća za implementacije mira (PIC) koji je bio zakazan za sutra, Izetbegović nije želio komentirati i nagađati o razlozima njegovog odgađanja.

Lider SBB-a je kazao da su, osim što su se složile da je “referendum u RS-u teška antidejtonska aktivnost i velika i nepotrebna politička avantura”, delegacije SBB-a i SDA raspravile najvažnija pitanja u BiH.

– Razgovarali smo i o onome što najviše građane zanima, a to je razvoj infrastrukture, zapošljavanja, smanjenja broja nezaposlenih te o tome da naše vlade na svim nivoima rade što uspješnije – rekao je Radončić.

Komentirajući za sutra najavljeni sastanak delegacija SDA, SBB-a i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), naglasio je kako je fokus današnjeg sastanka bio na odnosima između SDA i SBB-a.

Dodao je da se nisu zajednički pripremli za razgovor s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem te da je najprigodnije da sutra iznesu sve što imaju, bez prethodnih razgovora dvojice – bez trećeg.