Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Izetbegovića, Čovića i Radončića: U lice smo rekli jedan drugom sve

BiH

U Sarajevu počeo sastanak Izetbegovića, Čovića i Radončića

Lideri stranaka SDA, SBB-a i HDZ-a, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Dragan Čović, održali su sastanak u Predsjedništvu BiH i razgovarali aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i svim otvorenim pitanjima među koalicionim partnerima.

Kako je novinarima rekao Radončić, današnji sastanak je protekao u konstruktivoj i dobronamjernoj atmosferi.

“Današnji sastanak je protekao u iznimno konstruktivnoj i dobroj atmosferi. Ne postoje nikakvi lični sukobi ili animoziteti, naprotiv, postoje određeni problemi koji se i trebaju raspraviti u direktnom razgovoru. Svaka koalicija je, pa i ova, kao kuća. Dakle vrlo stabilina, ali dođe vrijeme kada neke stvari unutar nje treba pospremiti i mi smo to danas uradili. Najveća dobit današnjeg sastanka je da ćemo svu energiju okrenuti ka onome što smo obećali građanima i biračima: razvoju, zapošljavanu, izgradnji, infrastrukturi institucijija Federacije BiH i Kantona”, kazao je Radončić.

Bakir Izetbegović je rekao da postoji nesporazum da neka od tri strane radi nešto na štetu druge ili treće strane.

“Mislim da ima jedan dobar prostor, nažalot nesporazuma odnosno pogrešnih predstava da nekad ove tri strane stvari rade jednostrano, na štetu druge ili treće strane. Zbog takvih stavova smo danas razgovarali upravo o tim stvarima i dogovorili da napravimo sastanak koji će trajati pet šest sati. Imat ćemo četiri, pet podsastanaka na jednom veoma dugom sastanku iduće sedmice. Atmosfera je dobra, mislim da smo svi jako svjesni potrebe, odnosno obaveze da se prevaziđu neki nesporazumi”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao je da koalicija na federalnom nivou koju čine SDA-SBB-HDZ dobro funkcioniše uz pojedine krize i probleme i izrazio ubjeđenje da tih kriza i problema neće biti u budućnosti.

Čović je dodao da je za njega nezamislivo imati političko partnerstvo gdje se partneri ne sastanu.

“U lice smo rekli jedan drugom sve, a za mene je nezamislivo imati parnerstvo bez obzira da li je to županijska ili federalna razina vlasti, gdje se partneri koji se po zakonu moraju dogovoriti oko zaljučaka i sastanaka, ne sastanu da sve tačno definiraju te da se kasnije preglasavamo oko toga bez obzira da li je izvršna ili zakonodavna vlast u pitanju”, kazao je Čović.

Kazao je da su usaglasili, te da će “kroz četiri-pet dana organizovati seriju sastanaka na razini entiteta i na razini BiH prije svega kako bi se uvažavali i pokrenuli sve procese u BiH.”.
“Prevažno je da bi ovo sve imalo smisla ubrzano organizovati sastanke po resorima”, izjavio je Čović i izrazio uvjerenje da je ovo pravi put put ka strateškom partnerstvu.