Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Sastanak ministara odbrane Podžića i Banožića: Hrvatska podupire BiH na putu u NATO i EU

Podžić i Banožić anadolija (2)

Moram istaknuti da se Bosna i Hercegovina pokazala kao partner na kojeg se može računati u našim mirovnim misijama, posebno koje smo imali u Afganistanu, rekao je ministar odbrane Republike Hrvatske Mario Banožić

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u službenu posjetu ministra odbrane Republike Hrvatske Marija Banožića, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je naš treći susret u toku ove godine i ovo je bila prilika da rezimiramo šta smo odradili od naše bilateralne saradnje u ovoj godini i koje su nam aktivnosti za narednu. Što se tiče ova dva resora koje moj kolega Mario i ja vodimo, ovdje nema nikakvih problema kada je riječ o vrlo iskrenoj i dobroj saradnji koja se prvenstveno odvija u školovanju naših pripadnika na vojnim akademijama u Hrvatskoj”, izjavio je Podžić.

Zahvalio se na pomoći koju je Hrvatska pružila kada je riječ o gašenju požara u BiH.

Banožić smatra da saradnja svakim razgovorom postaje sve snažnija.

“Prvenstveno, naša saradnja se može očitovati kroz školovanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine gdje je do sada više od 600 pripadnika prošlo obuku na našem vojnom učilištu u Zagrebu gdje smo sudjelovali u radu i obuci ne samo kadeta nego i dočasnika i časnika koji dalje apliciraju svoja znanja u Oružanim snagama BiH. Trenutno njih imamo 46, od čega je 36 kadeta”, pojasnio je Banožić.

Kako je kazao, postoji i dugogodišnja saradnja i podršku koja je vezana za središta za međunarodne vojne operacije.

“Ove godine smo bili svjedoci i naših prvih djelovanja u okviru našeg tehničkog sporazuma o upravljanju krizama. Unatoč tome što smo imali iznimno veliki broj požara u turističkoj sezoni na Jadranu, odgovorili smo na izazove i pomogli vama u BiH po pitanju gašenja požara”, podsjetio je Banožić.

Nada se da će takvih intervencija biti što manje u budućnosti.

“Ono što je bitno jeste da se našim sastancima uvijek može očitovati to da Republika Hrvatska svesrdno podupire nastojanje BiH na njenom putu prema euroatlantskim integracijama. To je za nas izuzetno bitno, važnost stabilnosti cijele regije”, poručio je Banožić.

Siguran je da će nastavkom saradnje doprinijeti i u prenošenju znanja i onoga što Hrvatska može ponuditi Bosni i Hercegovini po pitanju ulaska u NATO i članstva u EU.

“Moram istaknuti da se BiH pokazala kao partner na kojeg se može računati u našim mirovnim misijama, posebno koje smo imali u Afganistanu”, rekao je Banožić.