Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica CEI u Banjoj Luci

crnaak cei

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak domaćin je sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative (CEI), koji će u okviru predsjedanja Bosne i Hercegovine CEI-em biti održan danas u Banskom dvoru u Banjoj Luci.

Na sastanku će pored ministara iz osamnaest zemalja članica CEI-a sudjelovati i predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), Jadransko-jonske inicijative i Crnomorske zone ekonomske suradnje (BSEC).

Teme o kojima će biti raspravljano na sastanku su migracijska kriza i poštivanje ljudskih prava u borbi protiv terorizma, jačanje regionalne suradnje u projektima održivog razvoja, jačanje poslovnih veza, te unapređenje transportne i energetske povezanosti. Također će jedna od tema biti makroekonomski pristup procesu evropskih integracija i buduća uloga CEI-a.

Ministarskom sastanku CEI će prethoditi sastanak nacionalnih koordinatora država članica, koji će raditi na usuglašavanju Communiquéa, i koji će biti usvojen na ministarskom sastanku, najavljeno je iz MVP-a BiH.