Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Briselu: Da li će EU danas otvoriti vrata mlijeku iz BiH?

BiH

mlijeko krave
Foto: EPA

Nadležne sekcije evropskog Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja trebalo bi danas u Briselu da održe sastanak o problemu izvoza mlijeka iz BiH u EU.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba ranije je izjavio Srni da će sastanku prisustvovati članice nadležnog evropskog komiteta.

“Na tom sastanku se odluka donosi prostom većinom i niko nema pravo veta. Očekujem da ćemo odmah nakon sastanka dobiti informaciju o odluci koju donesu”, rekao je Kalaba.

Kalaba je istakao da očekuje pozitivan ishod sastanka kako bi mljekari iz BiH mogli bez ikakvih smetnji izvoziti svoje proizvode u EU, odnosno da će biti odbačeni prigovori hrvatske strane

On je napomenuo da neće biti potrebno objavljivati tu odluku, već će se, po automatizmu, vratiti ranije odobrena lista mljekara u BiH koji mogu izvoziti proizvode u EU.

Kalaba je istakao da očekuje pozitivan ishod sastanka kako bi mljekari iz BiH mogli bez ikakvih smetnji izvoziti svoje proizvode u EU, odnosno da će biti odbačeni prigovori hrvatske strane.

Evropska komisija suspendovala je proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, iako je Hrvatska uložila žalbu nakon isteka roka za njeno podnošenje.