Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Predsjedništvu: BiH tek čeka priprema odgovora na Upitnik EK (FOTO)

_MG_9155

U zgradi Predsjedništva BiH danas je održan sastanak na temu “Ubrzavanje pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije”, kojem su, pored članova Predsjedništva BiH, prisustvovali i predstavnici entitetskih institucija, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, sastanak na kojem su se razmatrale mogućnosti ubrzavanja priprema odgovora na Upitnik, ocijenio je korisnim kada je riječ o budućim aktivnostima Predsjedništva BiH.

Kazao je da je realnost bh. političkog ambijenta takva da BiH tek čeka priprema odgovora.

“Jedino mjesto gdje se ovo može razriješiti je mehanizam koordinacije i ja očekujem da će nadležne institucije i nadležni učesnici kroz mehanizam koordinacije razriješiti sva pitanja o kojima smo danas razgovarali i da će se početi pripremati zajednički odgovori institucija BiH”, rekao je Ivanić.

Smatra da se nepotrebno izgubilo vrijeme i da nije bilo dovoljno komunikacije među institucijama, što je prema njegovom razumijevanju, ključni problem.

“Potrebno da se češće komunicira među učesnicima jer se dobar dio stvari može na ovaj način razriješiti. Nismo imali nikakvo konkretno zaključivanje, ovo je više bilo međusobno upoznavanje jer svako od nas ima svoj dio odgovornosti koje nosimo kada je u pitanju približavanje ka EU”, rekao je Ivanić.

Istakao je da se još uvijek nije ušlo u pripremu zajedničkih odgovora na Upitnik, te da svaki nivo vlasti ima svoje mišljenje ali da to u konačnici nije odgovor BiH.

“Ne postoje zajednički odgovori, i još se nije ušlo u pripremu zajedničkih odgovora. Svaka vlast ima svoje ali to nije odgovor BiH. Odgovor BiH će biti kada to stavite i kad BiH zajednički kroz koncenzus i mehanizam koordinacije dođe do tog odgovora. Još nisu sjele radne grupe da to rade”, poručio je Ivanić.

Prije Ivanića javnosti su se obratili i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić. Premijerka entiteta RS Željka Cvijanović istakla je da vlada tog entiteta nije dostavila svoje materijale i da ih neće dostaviti sve dok ne budu jasno definisane procedure.

Kako je kazala, riječ je o tehničkim pitanjima o kojima bi se 29. maja trebalo govoriti na sastanku Komisije za evropske integracije i da će to biti prilika da se definitišu dodatni koraci i procedure kako bi se materijal mogao tretirati i pripremiti te poslati u nekim predvidivim rokovima prema institucijama EU.

“Govorimo o vrlo konkretnim stvarima koje naoko djeluju da su vrlo tehničke, ali mi ovdje govorimo o sudbini materijala koji se prikuplja sa različitih nivoa vlasti putem odgovora koje daju te institucije na koji način se oni usmjeravaju prema radnim grupama koje time treba da se bave”, rekla je Cvijanović. Kada je riječ o zahtjevima za smjenu vlade RS-a Cvijanović je istakla da oni ne utiču na evropske integracije BiH i da bi se trebalo zapitati da li nepostojanje parlamentarne većine na državnom nivou utiče na evropski put BiH.

Premijer FBiH Fadil Novalić je istakao da je današnji sastanak jedna vrsta intervencije Predsjedništva BiH kada je u pitanju Upitnik EK.

Novalić je kazao da je Federacija BiH privela kraju skoro sve obaveze, ali da su ostale još tri stavke što bi trebalo bit realizovano do petka.

Komesar za susjedsku politiku i proširenje Evropske unije Johanes Hahn 9. decembra prošle godine uručio je u Sarajevu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije (EK) na koji vlasti Bosne i Hercegovine imaju rok od šest mjeseci da daju odgovore kako bi Evropska komisija ušla u proces odlučivanja o dodjeli statusa kandidata za BiH.

Upitnik sadrži detaljnu listu od 3.242 pitanja koja svojom strukturom prate strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU, te ocijeni njegova kompatibilnost sa sistemom i vrijednostima koje postoje u EU i državama članicama EU.

Bosna i Hercegovina je 15. februara prošle godine podnijela aplikaciju za članstvo u EU, koju je Evropska komisija prihvatila i u septembru odlučila da BiH dostavi Upitnik kao narednu fazu koja očekuje zemlju na putu kandidacijskog statusa za EU.