Sastanak u Vladi FBiH: Radnici “Konjuha” će zamrznuti štrajk glađu

radnici konjuha (2)

Iako nema učešća kapitala u privrednom društvu, niti je ova kompanija na listi preduzeća kojima upravlja po osnovu udjela vlasničkog kapitala, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je spremna pomoći “Konjuhu” d.d. Živinice kako bi bio riješen problem uvezivanja staža za 52 radnika koji su stekli pravo na penziju.

Rečeno je to na sastanku koji je danas održan u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu čiji su predstavnici, na čelu sa savjetnikom federalnog premijera Suvadom Osmanagićem, primili v.d. direktora „Konjuha“ Binasira Kadrića, predstavnike Nadzornog odbora, sindikata i štrajkača.

Jedan od najvažnijih ciljeva ove vlade je poboljšanje ekonomskog okruženja i stvaranje uvjeta za novo upošljavanje, bez obzira na to jesu li kompanije u državnom ili privatnom vlasništvu. U skladu s tim opredjeljenjem Vlada FBiH je spremna pomoći pronalaženju rješenja i za radnike „Konjuha“. Mada su sve obaveze po osnovu plaća i doprinosa bili dužni isplaćivati poslodavci, Federalna vlada će nastojati pridonijeti rješenju ovog životno važnog radničkog problema.

Dogovoreno je da do ponedjeljka, 25. januara radnici zamrznu štrajk, kada će u Vladi FBiH biti nastavljeni razgovori i traženje rješenja za uvezivanja njihovog staža.

Ocijenjeno je i da vlasnici ovog nekadašnjeg giganta drvne industrije, od kojih je najveći dio iz BiH, ali i iz Slovenije i Hrvatske, nisu vodili dovoljno računa o domaćinskom upravljanju kompanijom kako ona ne bi došla u situaciju u kojoj se sada nalazi.

Na sastanku je izneseno da „Konjuh“ uskoro treba dobiti stranog strateškog partnera, odnosno poslodavca, o čemu se vode intenzivni pregovori, te da bi on trebao rješavati pitanje plaća uposlenika i doprinosa.

U „Konjuhu“ je zaposleno 287 radnika, od kojih je trenutno u proizvodnji angažirano njih 95, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.