Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Sastanak u NATO-u: Prvo Rusija, pa BiH

26/04/2018

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će se na sutrašnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a razgovarati, između ostalog, i o Bosni i Hercegovini.

Sjednica ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a održava se kao priprema za predstojeći samit 11. i 12. jula u Briselu. Sastanak će početi raspravom o Rusiji, kazao je Stoltenberg.

“Razgovarat ćemo o napretku koji su napravili Bosna i Hercegovina, Makedonija i Gruzija. Ukrajina je također izrazila svoje težnje za članstvom. Očekujem da će i ministri htjeti odgovoriti na to”, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Sastanku će prisustvovati i Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije.

Hutchison: NATO prepoznaje napore BiH u knjiženju vojne imovine

Bosna i Hercegovina napravila je značajan iskorak kada je u pitanju knjiženje vojne imovine i ispunjavanje uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana (MAP) za članstvo u Sjevernoatlantsko savezu (NATO), kazala je danas stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u Kay Bailey Hutchison.

Kay Bailey Hutchison

U telefonskoj konferenciji za medije upriličenoj za brojne svjetske novinare, uključujući Federalnu novinsku agenciju (FENA), ipak nije mogla odgovoriti na pitanje iz BiH o tome da li će biti aktiviran MAP na predstojećem samitu NATO-a ovog ljeta, ali je napomenula da su u toku rasprave o tome šta će biti naredni koraci kada je u pitanju BiH.

Pohvalila je napore koje su bh. vlasti uradile na ovom planu te kazala da će to biti prepoznato, dodajući da je BiH na pravom putu u isto vrijeme izražavajući nadu da će BiH postati punopravna članica ovog saveza koji se brine za mir i sigurnost.

– Učinili su mnogo toga kako bi se dosegao taj cilj iako je preostalo još toga da se uradi. Mislim da je to prepoznato i nadamo se da ćemo nastaviti veoma jake veze koje imamo s BiH i svi ćemo nastaviti raditi u tom smjeru – istaknula je Hutchison.

Uoči sutrašnjeg susreta ministara vanjskih poslova članica NATO-a na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), posljednjeg prije ljetnog samita NATO-a, naglasila je da će jedna od tema susreta biti zemlje zapadnog Balkana, a razgovarat će se i o postupcima Rusije i kako odgovoriti na njih.

Ocijenila je da postupci Rusije destabiliziraju sigurnost na globalnom planu, podsjećajući da je Vijeće NATO-a jasno dalo do znanja da je protiv bilo kakve upotrebe hemijskog oružja, a ono je upotrijebljeno u Siriji od kojeg su stradala čak i djeca.

– Rusija je bila garant da se neće koristiti hemijsko oružje u Siriji, ali to se dogodilo prošlog mjeseca. Ovakve stvari se ne mogu tolerirati. Moramo se tome suprotstaviti i ovakvo ponašanje je destabilizirajuće. Zabrinuti smo zbog ovakvih stvari – dodala je.

Hutchison se osvrnula i odnos Turske prema NATO-u kazavši da je Turska bila solidan saveznik u NATO-u od početka te da je podržavala sve misije NATO-a, a nepomenula je i da NATO podržava sve napore koji se čine između Sjeverne Koreje i Južne Koreje u smislu razgovora.

– Naš zajednički cilj je denuklearizirati Koreju i pobrinuti se da ne postoji upotreba nuklearnog oružja bilo gdje u svijetu, a posebno ne želimo da neka zemlja posjeduje nuklearno oružje – zaključila je stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u Kay Bailey Hutchison.

Inače, tokom svoje bogate karijere, Hutchinson je predstavljala Teksas u Senatu Sjedinjenih Država od 1993. do 2013. godine. Predsjednik Donald Trump nominirao ju je za stalnog predstavnika SAD pri NATO-u 29. juna prošle godine, a dobila je potvrdu u Senatu 3. augusta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.