Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prve reakcije

Šatorović za Fokus.ba: Sindikat pozdravlja mjere Vlade FBiH

satorovic-800×445 (1)

Ako je u njemu samo ono što je u svom obraćanju naveo premijer Novalić , onda su to dobre mjere I mjere kojima je ipak Vlada FBiH uvažila stavove struke, stavove Sindikata i izdigla se iznad nekih sitnih interesa u smislu bilo kakvih dodatnih oduzimanja prava radnika, kaže Šatorović

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Nakon što je Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila Nacrt zakona o ublažavanju posljedica koronavirusa na ekonomiju u Federaciji, Savez samostalnih sindikata u BiH pozdravlja ovu odluku. Kazao je to u izjavi za Fokus.ba Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH. On je izrazio očekivanje da na ovaj nacrt neće biti dodatnih amandmana u Parlamentu FBiH, a koji ne bi išli u korist radnicima.

-Ako je u njemu samo ono što je u svom obraćanju naveo premijer Novalić, onda su to dobre mjere i mjere kojima je ipak Vlada FBiH uvažila stavove struke, stavove Sindikata i izdigla se iznad nekih sitnih interesa u smislu bilo kakvih dodatnih oduzimanja prava radnika. Mi generalno, ponovit ću još jednom, uz ogradu da ne bude dodatnih intervencija zastupnika koji bi na neki način ugrozili ovaj tekst, možemo smatrati da su mjere konkretne, i da su dobre. I ovaj put, kako god često kritikujemo Vladu premijera Novalića, možemo joj čestitati što je napravila jedan značajan, prvi korak u smislu očuvanja radnih mjesta i očuvanja kompletnog privrednog ambijenta u FBiH – kaže Šatorović za Fokus. ba .

Šatorović ističe da bi mnogo više značilo da su rješenja donesena ranije, jer je po podacima Sindikata oko 10.000 radnika već dobilo otkaze.

-Zato jer su mnogi već dobili otkaze moramo naći model kako bi pomogli tih oko 10.000 ljudi koji su već dobili prekid ugovora o radu i vidjeti postoje li modaliteti da se i oni vrate u radni odnos, da ih ne prepustimo isključivo službama za zapošljavanje – ističe Šatorović.

On kaže da je zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa najviše radnika dobilo otkaze u oblasti ugostiteljstva, zatim drvno-prerađivačkoj i tekstilnoj industriji, te uslužnim djelatnostima.

Podsjećamo, nakon današnje sjednice Vlade FBiH, premijer Fadil Novalić kazao je da usvojenim zakonom počinje spašavanje ekonomije Federacije BiH.

-Zakon predviđa da će doprinosi na minimalnu plaću biti plaćeni za sve subjekte u realnom sektoru, da je izuzet javni i finansijski sektor.Zakonom osiguravamo dodatna sredstva i kantonima i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje prije svega mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, Civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje pandemije- izjavio je Novalić.

Dodao je da se za realizaciju ovog zakona radi rebalans budžeta i preispituje svaka stavka iz budžeta. Zakonom je predviđamo 10 mjera