Energetski paket podrške

Sattler: EU pripremila 70 miliona eura za BiH

Sattler: EU putem Energetskog paketa potpore pripremila 70 milijuna eura za BiH (VIDEO)
MOSTAR, 15. ožujka (FENA) - Energetska efikasnost je velika tema koja dominira u Europskoj uniji i u cijelom svijetu, jer EU želi nadići korištenje uglja i karbonskih goriva do 2050. godine, a BiH kao zemlja koja pretenduje članstvu u EU treba da se tome pridruži - izjavio je veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH za medije u Mostaru.(Foto FENA/Branka Soldo)

Energetska efikasnost je velika tema koja dominira u Evropskoj uniji i cijelom svijetu, jer EU želi nadići korištenje uglja i karbonskih goriva do 2050. godine, a BiH kao zemlja koja pretenduje članstvu u Uniji treba se tome pridružiti – izjavio je u srijedu u Mostaru ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Sattler je uoči stručne diskusije pod nazivom “Mjere, koraci i poticaji za poboljšanje energetske efikasnosti kompanija i domaćinstava”, koju je organizirao Ured EU u BiH u Intera tehnološkom parku u Mostaru, kazao kako je EU putem Energetskog paketa podrške pripremila 70 miliona eura Bosni i Hercegovini, od čega će jedna trećina biti distribuirana kao podrška EU-a mikro, malim i srednjim kompanijama i domaćinstvima za poboljšanje energetske učinkovitosti.

– Od 70 miliona eura koliko je Bosni i Hercegovini dostupno putem Energetskog paketa podrške, 50 miliona eura će biti dostupno već krajem ovoga i početkom sljedećeg mjeseca kao pomoć najugroženijim porodicama koji se suočavaju s visokim cijenama, a preostali dvadeset miliona će se potrošiti za mikro, mala i srednja preduzeća i domaćinstva za poboljšanje energetske efikasnosti – istaknuo je Sattler.

Kako je precizirao, 4.000 zgrada će imat priliku da budu obnovljene putem ovoga programa, ali i 400 mikro, malih i srednjih preduzeća će dobiti pomoć kako bi svoja poduzeća mogli dovesti u bolju energetsku efikasnost.

Rukovoditeljica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša FBiH Jasmina Kafedžić istaknula je kako će sredstva iz EU energetske podrške, koja će biti usmjerena prema domaćinstvima te mikro, malim i srednjim preduzećima za mjere energetske efikasnosti, biti distribuirana putem javnih poziva.

– Što se tiče implementatorskih tijela u BiH, bit će dva entitetska fonda za zaštitu okoliša (u FBiH i RS) i bit će dozvoljeno apliciranje za mjere energetske efikasnosti na ovojnici objekata, a jednako tako i na mašinskim instalacijama, odnosno što se tiče mikro, malih i srednjih poduzeća i za proizvodnju električne energije iz fotonaponskih elektrana – pojasnila je Kafedžić.

Tokom diskusije razgovaralo se o važnim pitanjima poput: Koje su potrebe za poboljšanjem energetske učinkovitosti te kakve su prakse i iskustva takvih projekata u Bosni i Hercegovini i na koji način Evropska unija podržava kompanije, građane i institucije u BiH?