Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova zgrada suda u tuzli

Sattler: Građani žele da vide da niko nije iznad zakona

sattler – opcinski sud u tuzli – svecano otvaranje

Evropska unija želi pravosuđe u BiH bez političkih uticaja i pritisaka

Kamen temeljac za izgradnju Općinskog suda u Tuzli položio je tadašnji šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars Gunnar Wigermark dok je njegov nasljednik Johann Sattler danas svečano otvorio, po mnogima najljepše zdanje sudske institucije u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije zvaničnog otvaranja Općinskog suda u Tuzli, koji je izgrađen sredstvima Evropske unije iz IPA projekta 2015., ambasador Sattler je posjetio Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli kako bi donirao zaštitnu i medicinsku opremu.
U zvaničnom obraćanju je istakao kako uposlenici u Općinskom sudu sada mogu raditi u uslovima koji odgovaraju evropskim standardima.

 

“Građani ove zemlje imaju pravo da uživaju adekvatne usluge pravosuđa u ovoj zemlji. Šta je to što građani žele da vide? Žele da vide, prije svega, pravična suđenja koja se završavaju u nekom razumnom roku, a ono što je možda i najvažnije da vide da nije niko iznad zakona. To je da kažem ovaj drugi dio jednadžbe koji je izuzetno važan nama iz Evropske unije, jer moram reći ovo što do sada vidimo u smislu rada pravosuđa ne smatramo zadovoljavajućim”, kaže Sattler.

Ambasador Sattler, ali i Evropska unija, očekuju od pravosudnih institucija u BiH značajan napredak i iskorak u smislu vladavine prava. Niko, ističe ambasador Sattler, ne smije biti iznad zakona, a pravosudne institucije ne smiju biti pod uticajem ili pritiskom politike.

Predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović zahvalio se na pomoći koju je pružala i pruža Evropska unija i konstatovao kako Općinski sud napokon ima adekvatne uslove za rad.

“Zbog toga je veoma značajno da pravosudne institucije imaju adekvatne uslove rada kako bi pružali građanima, odnosno korisnicima sudskih usluga, kvalitetnije, brže i jednostavnije usluge. Zato smo zahvalni našim partnerima koji imaju strpljenja i izdvajaju sredstva poreskih obveznika, zemalja članica Evropske unije, da bi potpomogli Bosnu i Hercegovinu na putu u punopravno članstvo u Evropskoj uniji”, kaže Tulumović.

Općinski sud u Tuzli je jedan od najvećih sudova u Bosni i Hercegovini kako po broju predmeta koji se procesuiraju u sudu tako i po broju nosilaca pravosudnih funkcija, ali i ostalog osoblja koje pruža podršku radu sudija. U prošlosti je sud bio smješten na različitim lokacijama, ali je izgradnjom nove zgrade dobio prostor za efikasniji i transparetniji rad.

Upravo od Općinskog suda Tuzla premijer TK Denijal Tulumović i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović očekuju efikasniji i transparetniji rad, ali i veću neovisnost u radu. Pored finansiranja izgradnje Općinskog suda u Tuzli, Evropska unija je izdvojila značajna novčana sredstva za rekonstrukciju zgrada Kantonalnog tužilaštva TK i Kantonalnog suda Tuzla.