intervju za Fenu

Sattler: Možete biti sigurni da smo najodaniji partner BiH

Sarajevo: Europska unija donirala medicinsku opremu Bosni i Hercegovini

Mnogo novca je uloženo u zdravstveni sektor, ali i u preduzeća. Pomažemo vašim preduzećima koji su na prvim linijama, turizmu, transportu

Demokratski i fer izbori od izuzetne su važnosti za svako demokratsko društvo i u tom kontekstu važno je da je usvojen budžet u kojem su osigurana sredstva za održavanje lokalnih izbora ove godine u Bosni i Hercegovini, kazao je u intervjuu za Fenu šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebali bi na sjednici koja je zakazana za 7. juli razmatrati ovaj važan finansijski dokument, podsjeća Sattler koji je izrazio nadu da će budžet dobiti podršku u parlamentu kako bi se mogli održati izbori ove godine bilo to u oktobru ili novembru.

Kada će izbori biti održani, imajući u vidu da su pomjereni za mjesec dana od prvobitnog datuma održavanja, stvar je pravosudnih organa, kaže Sattler, koji će na kraju donijeti odluku o tome, ali nije važno u kojem su mjesecu izbori nego je važno da se oni održe ove godine i da budu održani u cijeloj zemlji.

Ambasador Sattler osvrnuo se i na nedavno potpisani sporazum kojim će se omogući održavanje lokalnih izbora u Mostaru, gradu u kojem nije bilo izbora od 2008. godine, ističući da je to definitivno korak naprijed i posebno veliki korak naprijed za Mostar, ali također smatra da je to ujedno i potencijal za relaksaciju političke situacije u cijeloj BiH.

– To znači da prvi put nakon 12 godina građani Mostara mogu ponovo izaći na izbore, ali to znači još nešto. Rješavanje pitanja izbora u Mostaru bilo je jedan od najtežih problema i to nam daje nadu za budućnost, daje nam samopouzdanje da smo u mogućnosti riješiti probleme, koji su trenutno prisutni, a koji uključuju i ustavna pitanja – stava je Sattler.

Podsjeća da postoje brojne presude Ustavnog suda, ali i Evropskog suda za ljudska prava, za aktivna i pasivna izborna prava za sve građane BiH, no rješenje pitanje za Mostar daje nadu da se može izboriti s problemima s kojima je BiH trenutno suočena.

Govoreći o pandemiji koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, Sattler ocjenjuje da je ova kriza pokazala ko su najbolji prijatelji BiH kao što se desilo tokom poplava 2014. godine i ovaj put EU je najbrže reagirala i bila je najdarežljivija u podršci pruživši 300 miliona eura pomoći.

– Mnogo novca je uloženo u zdravstveni sektor, ali i u preduzeća. Pomažemo vašim preduzećima koji su na prvim linijama, turizmu, transportu… Također ćemo pomoći kroz budžet. Bit će to mikrofinansijska pomoć, zajmovi pod veoma dobrim uvjetima s obzirom da će ovo biti veoma teška godina kada je u pitanju budžet BiH jer će biti manje prihoda od poreza – kazao je.

S druge strane, ističe Sattler, otvorili smo programe za BiH, kao što je program koji se tiče protoka dobara koji također podrazumijeva zajedničku nabavku medicinske opreme neophodne tokom krize.

– BiH također učestvuje u zdravstvenom odboru Evropske unije tako da je tretirana skoro kao da je članica iako je daleko od članstva u EU. Možda nismo najglasniji kada je u pitanju PR, ali možete biti sigurni da smo najodaniji partner BiH – podvukao je Sattler.

Ambasador Sattler govorio je i o napredaku BiH ka Evropskoj uniji kazavši da je to pitanje bilo u zastoju od maja prošle godine kada je objavljeno Mišljenje Evropske komisije do aprila 2020. godine jer nije bila formirana vlada i bilo je raznih blokada, a to je situacija koja se ponavlja previše često u posljednjih 20 godina.

No, u posljednja četiri mjeseca vidljiv je napredak, kaže Sattler, poput inicijative Predsjedništva BiH za rješavanje 14 ključnih prioriteta i činjenica da je riješeno pitanje lokalnih izbora u Mostaru, ali Sattler upozorava da postoje mnoge druge stvari koje treba uraditi.

– U ovom trenutku smo u kontaktu s brojnim parlamentarcima kako bi riješili neka pitanja. Trenutno radimo na Zakonu o javnim nabavkama koji je veoma važan, kao što smo to vidjeti tokom pandemije jer je došlo do zloupotrebe procedura javnih nabavki – kaže Sattler.

Podsjetio je da su izmjene tog zakonskog rješenja stavljena na stol prije godinu dana, ali niko dosada nije pokrenuo raspravu. No sada je razgovor o tom pitanju pokrenut zbog čega je ambasador izrazio nadu da će taj zakon vrlo brzo biti usvojen.

– Veoma je teško objašnjavati proces evropskih integracije, jer je veoma suhoparan, ali je veoma važno ostvariti napredak na ovim područjima budući da to sprječava korupciju i poboljšava životni standard građana BiH – objasnio je Sattler.

Osvrnuo se i na pitanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u tom kontekstu naglasivši važnost vladavine prava koja je nulti prioritet kad su u pitanju EU integracije i na tom planu mora, kaže, doći do stvarnog napretka u BiH.

Izrazio je nezadovoljstvo trenutnom situacijom, kazavši da je VSTV osnovan s dobrim namjerama, ali nije se razvio u pravcu koji su očekivali u mnogim stvarima te ocjenjuje da postoji potreba da se napreduje u tom smislu.

Smatra da su u tom smislu postoje dvije stvari koje je moguće riješiti od kojih je prva uvođenje ureda za integritet u okviru VSTV-a, a drugo je provjeravanje integriteta sudija i tužioca VSTV-a i to je još jedno pitanje u vezi kojeg razgovaraju s parlamentarcima.

Na kraju intervjua za Fenu, Sattler je neprihvatljivim nazvao činjenicu da gotovo dvije godine od općih izbora održanih u oktobru 2018. godine novi saziv Federalne vlade nije formiran što dovodi u pitanje čitav koncept izbora jer zašto imati izbore ako se rezultati neće implementirati.

– Još uvijek imamo isti sastav Vlade, koja je izabrana prije šest godina i to predstavlja problem. To je problem za demokratiju, a prije svega je to problem za vaše građane. To puno puta čujem kada putujem po BiH – ističe Sattler.

Stoga je pozvao političke lidere da iskoriste zamah koji sad imaju u kojem je moguće riješiti ova veoma teška pitanja uključujući implementaciju izbornih rezultate za Federaciju BiH na što se čeka već dvije godine.