Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tijesna saradnja sa SAD-om

Sattler odbacio sve navode o naklonjenosti HDZ-u: Ove tvrdnje ne iznose se slučajno

sattler

U navedenoj analizi za EUobserver Toby Vogel i Bodo Weber navode da u svojoj potrazi za brzim rezultatom u Bosni i Hercegovini, Evropska unija pokušava postići dogovor koji riskira učvršćivanje moći hrvatskih nacionalista

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler oglasio se danas kratkom porukom na Twitteru u kojoj odlučno demantira niz tvrdnji o tome da je u kontekstu izborne reforme na kojima u posljednje vrijeme insistira međunarodna zajednica naklonjen HDZ- BiH i Draganu Čoviću.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, u posljednje vrijeme posebno na društvenim mrežama se iznose ovakve teze, dok su jučer analitičari Toby Vogel i Bodo Weber u analizi na EU Observeru zastupali slične teze. Sattler na Twitteru u odgovoru na Tweet Reufa Bajrovića navodi da nije slučajno da je meta napada, koji su orkestrirani.

– Budite uvjereni da nema istine iza ovih priča. Mi tijesno sarađujemo sa svim članicama EU kao i SAD-om po svim ključnim pitanjima- naveo je Sattler.


U navedenoj analizi za EUobserver Toby Vogel i Bodo Weber navode da u svojoj potrazi za brzim rezultatom u Bosni i Hercegovini, Evropska unija pokušava postići dogovor koji riskira učvršćivanje moći hrvatskih nacionalista koji se opiru potezima da zemlju učine funkcionalnijom.

-Međutim Evropska unija se uključila u pregovore oko izmjena izbornog zakona ne dotičući se ustava, nadajući se da će to olakšati postizanje dogovora i umiriti hrvatske i srpske tvrdolinijaše koji se protive bilo kakvom jačanju ovlasti centralnih državnih institucija.
Ambasador EU Johann Sattler razgovarao je s predstavnicima nacionalnih stranka o promjeni izbornog zakona zemlje, kako zahtijevaju sudske presude i vlastiti uvjeti EU, bez izmjene ustavnog okvira koji sadrži diskriminatorske odredbe o etničkoj zastupljenosti. Reforme koje je predložila hrvatska strana i koje čine osnovu pregovora, otškrinule bi vrata mogućnosti formiranja trećeg entitet, pored postojeća dva. To je dugogodišnji zahtjev hrvatskih tvrdolinijaša koji tvrde da, iako Srbi imaju svoj entitet, Republiku Srpsku, oni moraju dijeliti vlast s Bošnjacima u drugom entitetu, Federaciji BiH – navodi se.

Takav potez bi, ističu, zacementirao poziciju HDZ-a, sestrinske stranke vladajućoj stranci u susjednoj Hrvatskoj, državi članici EU koja žestoko lobira za promjene izbornog zakona.

-Međutim, sporazum koji se uobličio u pregovorima koje je vodio Sattler ne bi osnažio hrvatski narod u BiH, već bi učinio moć HDZ-a gotovo nedodirljivom- navodi su iz analize objavljene na EU Observeru.