BiH

šef Delegacije EU u BiH

Sattler za austrijske medije: Moguća reakcija EU zbog stanja u BiH

23/12/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ništa ne napreduje. Djelovanje bosanskih Srba nije samo protiv pravila, već je i suprotno zahtjevima za pristupanje EU", ustvrdio je Sattler

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je u razgovoru za austrijski radio Ö1 kako je u BiH na snazi de facto blokada najviših i najvažnijih institucija te da postoji mogućnost reakcije Europske unije.

“Imamo blokadu Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara. Ništa ne napreduje. Djelovanje bosanskih Srba nije samo protiv pravila, već je i suprotno zahtjevima za pristupanje EU”, ustvrdio je Sattler.

Postoje različiti načini da se na to reagira, kazao je Sattler, a “financijske dotacije su jedna mogućnost da se jasno ukaže kako je nešto protiv pravila”.

Šef EU izaslanstva kazao je kako Milorad Dodik pokušava stvoriti novo činjenično stanje, iako se još nije ništa dogodilo.

“To bi se moglo promatrati i kao pokušaj Milorada Dodika da drugu stranu – Bošnjake – natjera za pregovarački sto”, izjavio je Sattler, a prenosi Tanjug.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.