BiH

Saudijska Arabija odobrila grant od milion eura za Srebrenicu

23/09/2015

Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije odobrila je Općini Srebrenica grant od 1.000.000 eura i to za projekte održivog povratka i izgradnju i rekonstrukciju stambenih jedinica – potvrdio je šef kabineta načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković.

Vijeće ministara BiH je već uputilo Vladi RS-a Prijedlog memoranduma o realizaciji ovog granta

Ova općina je 2013. godine uputila Ambasadi Saudijske Arabije molbu za pomoć u obnovi i rekonstrukciji stambenih jedinica te podršku održivom povratku.

Sredstva od 500.000 eura bit će utrošena na obnovu 33 stambene jedinice, koje će se raditi po sistemu ključ u ruke, a za oko 10-15 kuća bit će rađena rekonstrukcija.

Druga polovina granta od 500.000 eura bit će utrošena kao podrška održivom povratku, u vidu poljoprivredne mehanizacije, krupne i sitne stoke.

Vijeće ministara BiH je već uputilo Vladi RS-a Prijedlog memoranduma o realizaciji ovog granta. Nakon što Vlada bude dala saglasnost na memorandum, Općina će pristupiti njegovom potpisivanju s Ambasadom Saudijske Arabije.

Kako je rekao Alivuković, Općina Srebrenica će nakon potpisivanja memoranduma raspisati javni poziv za izbor korisnika granta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.