Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savčić: Da se poništi Izvještaj o dešavanjima u Srebrenici

BiH

srebrenica genocid

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izjavio je danas da je potrebno da Vlada RS formira novu komisiju koja će ispitati ratna dešavanja na srebreničkom području, a da se povuče raniji izvještaj Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je utvrđen 2004. godine.

“Potrebno je da Vlada RS formira novu komisiju za Srebrenicu, koja treba da utvrdi činjenično stanje i istinu o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i o događajima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine”, rekao je Savčić Srni.

On je istakao da Narodna skupština RS mora raspravljati o izvještaju Komisije za Srebrenicu jer se, prema njegovim tvrdnjama, apsolutno razlikuje činjeničnda se povuče raniji izvještaj Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je utvrđen 2004. godine.

“Potrebno je da Vlada RS formira novu komisiju za Srebrenicu, koja treba da utvrdi činjenično stanje i istinu o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i o događajima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine”, rekao je Savčić Srni.

On je istakao da Narodna skupština RS mora raspravljati o izvještaju Komisije za Srebrenicu jer se, prema njegovim tvrdnjama, apsolutno razlikuje činjenično stanje o stanje i ono što je utvrđeno u tom izvještaju.

Savčić je podsjetio na činjenicu pod kojim okolnostima je urađen izvještaj bivše Komisije za Srebrenicu i u kojim rokovima, ističući da krajnja namjera bivšeg visokog predstavnika za BiH Pedija Ešdauna nije bila da se utvrdi istina o Srebrenici, već da primora Srbe da nešto priznaju po tom pitanju.

Predsjednik BORS-a je napomenuo da se Komisija prilikom izrade izvještaja bazirala na presudu Haškog tribunala generalu Radislavu Krstiću, a da su u međuvremenu mnogi elementi iz te presude na neki način u drugim presudama stavljeni van snage.

“Osporeno je mnogo toga što je pisalo u presudi generalu Krstiću, kao što je slučaj incidenta u Cerskoj dolini, koji je potpuno izmišljen, a koji se i dalje nalazi u izvještaju Komisije za Srebrenicu”, upozorio je Savčić.

Savčić je rekao i da su potpuno netačne i vrlo diskutabilne kvalifikacije po pitanju zarobljavanja pripadnika muslimanskih oružanih snaga na tom prostoru, njihovog čuvanja i transportovanja.

Sjednica 14. avgusta

Podsjećamo, 14.avgusta će se pred poslanicima Narodne Skupštine Republike Srpske, nakon 15 godina, ponovo naći Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10.do 19.jula 95 godine.
I to na zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika, koji će se i obratiti na početu posebne sjednice.

Čubrilović: Nema poništavanja

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović ranije je potvrdio da na posebnoj sjednici zakazanoj za 14. avgust, na zahtjev entitetskog predsjednika, može razmatrati Informaciju u vezi izvještaja sačinjenog 2004., ali da ga ne može poništiti.

“Ništa se neće poništavati, jer Narodna skupština RS-a nema tu nadležnost i neće ući u kršenje ustavnih ovlasti i zakonskih procedura. Koju formu će dobiti, bit će poznato tek nakon rasprave u Narodnoj skupštini“, dodao je Čubrilović.