redovna skupština

Savez antifašista i boraca NOR-a: I ljubav prema domovini je antifašizam

bitka za ranjenike – anadolija

Delegati koji su stigli iz svih krajeva BiH istakli su da je u minulom periodu učinjen značajan pomak u vidljivosti antifašista u javnom prostoru, te da kurs reagovanja na sve društvene pojave treba nastaviti i intenzivirati, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou

Na redovnoj izvještajnoj Skupštini Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH, u Sarajevu, usvojeni su izvještaji o radu u protekloj godini, te planovi rada i aktivnosti za tekuću godinu.

Delegati koji su stigli iz svih krajeva BiH istakli su da je u minulom periodu učinjen značajan pomak u vidljivosti antifašista u javnom prostoru, te da kurs reagovanja na sve društvene pojave treba nastaviti i intenzivirati, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. Posebno je naglašena potreba svojevrsnog educiranja, kako članstva, tako i građana za prepoznavanje svih oblika neofašističkog djelovanja, ali i osposobljavanje antifašističkog pokreta BiH za adekvatno suprotstavljanje takvim djelovanjima.

Delegati su primili informaciju o prijedlozima Programskog savjeta SABNOR-a BiH koji će biti uskoro prezentirani kroz Platformu za budućnost antifašista BiH. Težište je stavljeno na podmlađivanje i okretanje proaktivnom djelovanju u vremenu u kojem živimo. Intencija je da komemorativna djelatnost ne bude primarna djelatnost, nego izvorište inspiracije i nadahnuća, a težište uočavanje neofašističkog djelovanja i iznalaženje metoda suprotstavljanja.

U tom duhu, između ostalog, istaknut je zaključak da se u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH, pozovu građani na dvije aktivnosti i to masovni izlazak na naše planine, te uključivanje u akciju pošumljavanja.

– Pod motom ‘Daruj domovini sadnicu’ način je da nadoknadimo mali dio šumskog bogatstva koje svake godine izgori u brojnim požarima, ali i pokažimo da uistinu volimo Bosnu i Hercegovinu. I ljubav prema domovini je antifašizam – navode iz Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH.