Savez samostalnih sindikata BiH ne pristaje na umanjenje prava radnika

BiH

ismet-bajramovic

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) saopćio je danas da neće pristati na umanjenje prava radnika i neće učestvovati u bilo kakvim pregovorima u kojima predstavnici radnika nisu ravnopravan partner.

U saopćenju se poziva federalni premijer Fadil Novalić da “prestane obmanjivati javnost i braniti radnike”.

Postalo je potpuno jasno, tvrde u SSSBiH, da premijer Novalić “ne želi, neće, ne smije ili jednostavno ne zna voditi socijalni dijalog niti razumije šta znači voditi pregovore, pa je sebi dao za pravo da samovoljno kreira tekst jednog od najvažnijih zakona, tj. Zakona o radu i još k tome dezinformiše javnost, iznoseći netačne informacije i dajući paušalne ocjene”.

– Tvrditi da novi zakon o radu nudi rješenja koja će drastično poboljšati prava radnika u odnosu na važeći Zakon o radu FBiH znači vrijeđanje inteligencije svakog radnika i radnice u FBiH, ali i građanstva u cjelini. Kako drugačije objasniti kad neko ko je prvi čovjek izvršne vlasti u FBiH, a samim tim i najodgovornija osoba za stanje u ekonomiji, tvrdi da derogiranje prava radnika, olakšavanje poslodavcima otpuštanja radnika, umanjenje iznosa otpremnina, prestanak važenja kolektivnih ugovora kojim se, gotovo u potpunosti, reguliše obim prava vezanih za egzistenciju radnika, itd. ustvari znači poboljšanje položaja radnika i blagostanje za sve zaposlene, ali i one koji to još uvijek nisu – navodi se u saopćenju.

Uz to, u SSSBiH kažu da je veoma važno naglasiti da su navodna poboljšanja, prije svega, u oblasti zaštite od diskriminacije ili položaja trudnica već regulisana postojećim aktima, kao što su Zakon o zabrani diskriminacije, Opći kolektivni ugovor i važeći Zakon o radu.

– Premijer ima pravo u jednom, a to je da ovakav Zakon o radu, doista nudi poboljšanje, samo ne radnicima, već poslodavcima i vlasnicima kapitala, kojima se daju odriješene ruke da provode samovolju, iskorištavaju radnike i višestruko uvećavaju svoja, i onako, enormna bogatstva.
Pa, drugačije i nismo mogli očekivati od čovjeka koji je i sam do juče bio direktni poslodavac u brojnim malim firmama. Zato su njegove i izjave gospode Čengića i Pandurevića iz Udruženja poslodavaca FBiH iste, sadrže jednake poruke i rezultat su istovjetnog razumijevanja i tretiranja radnika. Sasvim je jasno da je sindikat ostao sam na strani pravde i radnika. Tome u prilog govori i izjava Larsa-Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije EU u BiH, da je zapošljavanje u BiH preskupo. Ako je 360,00 KM (180,00 eura), koliko iznosi najniža plata u FBiH preskupo, onda molimo uvaženog gospodina da upozna javnost u BiH koliko to niska plata, po mišljenju EU, treba biti u BiH da zapošljavanje ne bi bilo preskupo – navodi se u saopćenju.

To nije ništa novo, kažu u SSSBiH, ako se zna da je okosnica svih priča o novom zakonu o radu ustvari sadržana u dokumentu koji su, zajedničkim snagama, napisali Evropska komisija u BiH, poslodavci i Vlada.

– SSSBiH neće odustati od svojih zahtjeva, neće pristati na umanjenje prava radnika i neće učestvovati u bilo kakvim nakaradnim razgovorima, pregovorima u kojima predstavnici radnika nisu ravnopravan partner i kojima se želi postići da radnici postanu robovi, a BiH, odnosno FBiH vrati u doba robovlasništva. Naš sljedeći susret sa “socijalnim partnerima” biće pred zgradom Parlamenta FBiH – saopćila je Služba za informisanje Saveza samostalnih sindikata BiH.