Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez za promjene: Mi nećemo kapitulirati i odustati od referenduma

cavic banja luka

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić ponovio je danas u Banjoj Luci da ni eventualna odluka Ustavnog suda BiH ne može odgoditi za 25. septembar najavljeni referendum u RS-u o danu tog bh. entiteta.

Čavić je precizirao da odluku o referendumu može da promijeni samo Narodna skupština RS-a, ali da Savez za promjene neće koristiti takvu poslovničku mogućnost.

– Onaj ko bude smatrao da je potrebno da se promijeni skupštinska odluka o referendumu, a čuju se kontradiktorne izjave iz vladajućeg bloka, može da poslovnički zatraži sjednicu Skupštine i, možda, predloži usvajanje odluke o odustajanju od referenduma, za što je potrebna natpolovična većina. Ti, koji evetualno dođu s takvim prijedlogom u Narodnu skupštinu RS-a, moraju da računaju da će Saveza za promjene tražiti ‘debelu’ argumetaciju za takvu vrstu kapitulacije – kazao je Čavić.

Ponovio je da u Savezu za promjene ne mijenjaju lako mišljenje i da aktivno učestvuju u radu Komisije za provođenje referenduma.

I potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak je dodao da je stav PDP-a i Saveza za promjene da će 9. januar slaviti zauvijek.

– Vidimo da i ima neke dileme da li će biti ili ne referenduma, ali nema dileme da li će 9. januar ostati Dan RS-a – kategoričan je Crnadak.

On je dodao da je i ranije usvojena odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali taj referendum nikada nije održan.

Ali, kazao je, Savez za promjene neće mijenjati svoje mišljenje i ostaju pri stavu da je potrebno provesti referendum o Danu RS-a.