Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez za promjene najavio za 9. juni protest protiv prodaje Rudnika Ljubije

Protesti opozicije u Banjoj Luci

Predstavnici Saveza za promjene najavili su za 9. juni proteste protiv prodaje Rudnika željezne rude “Ljubija“ Prijedor.

– Okupljanje građana u Prijedoru bit će mirno – kaže predsjednik SDS-a Prijedor Dušan Berić uz poziv Prijedorčanima da na demokratski način izraze protivljenje prodaji prirodnih resursa i to direktnom pogodbom.

Berić je danas na pres-konferenicji u Banjoj Luci pozvao Vladu RS da povuče tu tačku s dnevnog reda sjednice Narodne skupštine RS, najavivši i tužbu protiv izvršne vlasti.

– Ako se Vlada RS-a ipak odluči za prodaju, “Mital“ će tužiti RS, kao i potencijalni kupac – ustvrdio je Berić.

Na protestima se očekuje oko 5.000 ljudi, a pozvao je oko 850 radnika “Mittala“ da podrže proteste Saveza za promjene, jer bi mogla biti “ugrožena njihova egistencija”.

Uime NDP-a Dragan Dragojević je također napomenuo da su rudnici važni za razvoj i građane Prijedora i da RS mora sačuvati te resurse od off-shore kompanija.

Pretavnik PDP-a Dalibor Grabež je također izrazio nezadovoljstvo najavljenom prodajom „Ljubije“ te pozvao građane da se okupe 9.juna u Prijedoru.

Pitanje prodaje “Ljubije“ izraelskoj firmi trebalo bi da se razmatra u nastavku sjednice Narodne skupštine RS-a, a Vlada RS-a je već prihvatila ponudu firme “Israeli Investment Group – Overseas Inc”, Commonwealth of Dominica o kupovini 64,99 posto akcija osnovnog kapitala “Ljubije”, metodom neposrednog odabira kupca.

RŽR “Ljubija” je 2004. godine s kompanijom LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) osnovalo zajedničko preduzeće “Arcelor Mittal” d.o.o. Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapitala.

U dostavljenoj ponudi, “Israeli Investment Group – Overseas Inc” za kupovinu 64,99 posto akcija osnovnog kapitala nudi 53.181.613 KM; zatim modernizaciju i razvoj rudnika i preradu rude u periodu od tri godine od najmanje 60.000.000 KM, zadržavanje postojećeg broja radnika i dodatno, kroz tri godine na neodređeno radno vrijeme zapošljavanje, najmanje 300 radnika, te zadržavanje postojeće i proširenje djelatnosti akcionarskog društva.

U “Ljubiji” je zaposleno 30 radnika, od čega 20 na određeno vrijeme.