Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez za promjene: Vlast u RS se pretvara u režim na čijem čelu je Dodik

BiH

narodna skupstina rs (4)

Poslanici Saveza za promjene u Narodnoj skupštini Republike Srpske ocijenili su danas da se aktuelna vlast u RS “formirana na političkoj korupciji pretvara u režim na čijem čelu je Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD”.

Za govornicu u Narodnoj skupštini RS izašli su svi poslanici opozicije koji su najavili da će uskoro biti organizovan hitan sastanak Saveza za promjene na kojem će biti utvrđeno koje mjere će opozicija preduzeti “protiv režima”. Opozicija je najavljivala vanparlamentarnu borbu, ali nisu precizirali na šta konkretno misle.

narodna skupstina rs (1)

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS, rekao je da se opozicija ne boji ni Milorada Dodika, predsjednika RS ni njegovih saradnika i najavio da će krenuti “nekim novim putem”, a da im je žao što to neće biti put komunikacije koji su predlagali vladajućoj koaliciji.

Dragan Čavić, šef Kluba poslanika NDP, istakao je da je zaključcima koji su usvojeni noćas u Narodnoj skupštini ozakonjen progon onih koji ne slušaju Vladu RS.

“Prema zaključcima koji su protivustavni i protivzakoniti upućen je institucionalni poziv na linč političkih neistomišljenika”, rekao je Čavić.

Govoreći o odbijanju parlamenta RS da uvrsti Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke Vlade RS o prihvatanju zaduženja u iznosu od 300 miliona dolara kod američkog investicionog fonda “Global Bancorp Commodities & Investment” opozicija je najavila da će pokrenuti krivičnu prijavu za nezakonito zaduživanje, iza koje će svojim potpisima stajati svi poslanici opozicije.

Da podsjetimo, noćas su u parlamentu RS izglasani zaključci po kojima Vlada RS ima rok od 90 dana da Narodnoj skupštini RS dostavi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, kojima bi bila utvrđena odgovornost za neovlašteni prenos nadležnosti sa RS na nivo Bosne i Hercegovine. Na temu “Ustavni položaj RS i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH” usvojeno je osam zaključaka koje je predložila vladajuća koalicija, dok su prijedlozi zaključaka opozicije odbijeni. Zbog formulacije zaključaka poslanici NDP, SDS i PDP-a nisu prisustvovali glasanju.

narodna skupstina rs (2)

Poslanici su usvojili dokument koji je za raspravu dostavila Vlada RS, a u kojem se navode 34 pitanja za koja u vlasti RS smatraju da su urađena na štetu RS. Konstatovano je da je RS jedinstven i nedjeljiv ustavno-pravni entitet i da isključivo institucije RS mogu zastupati RS u skladu sa Ustavom i zakonom. Narodna skupština RS zahtijeva od predstavnika RS u institucijama BiH da pokrenu sve “neophodne aktivnosti u cilju otklanjanja postojećih ili potencijalnih negativnih efekata po RS po pojedinačnim pitanjima”. Od predstavnika RS u institucijama BiH zatraženo je da ostvaruju neposrednu komunikaciju sa institucijama RS, da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno zatraže mišljenje nadležnih odbora parlamenta RS o pitanjima koja su od interesa za RS.