Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez za promjene zbog Dodikovih uvreda ne ide na današnji sastanak

savez za promjene

Predstavnici Saveza za promjene odustali su od odlaska na sastanak koji je za danas najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik o odluci Ustavnog suda BiH, a nakon, kako su naveli, Dodikovih izliva mržnje i najprimitivnih uvreda na predstavnike ovog saveza.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da to nije prvi takav istup Milorada Dodika, ali da nakon najnovih uvreda, sinoć na RTRS-u, ne mogu ga smatrati kao čovjeka koji treba da izražava jedinstvo srpskih stranaka u RS-u.

Kaže da su željeli da učestvuju na današnjem sastanku, ali to neće uraditi sve dok Dodik ne promijeni retoriku.

-Ustavna obaveza predsjednika RS-a jeste da radi na jedinstvu srpskih stranaka, što Dodik uporno ne radi i ne želi saradnju sa Savezom za promjene, koji čini veliki broj stranaka i ne mogu se ignorisati – kazao je Miličević.

Kada je u pitanju odluka Ustavnog suda BiH, naveo je da treba iskoristiti sve pravne mogućnosti i zahtijevati preispitivanje te odluke kojom je proglašen neustavnim 9. januar kao Dan RS-a.

Tim Narodne skupštine RS-a zadužen da pripremi odgovor na odluku Ustavnog suda BiH, kaže, već radi na tom pitanju, a u isto vrijeme Dodik priča o referendumu.

Pojasnio je da Savez za promjene nije protiv referenduma o Danu RS-a, ali da on treba da se desi tek kada se iscrpe sve pravne mogućnosti.

-Dodik ponovo pokazuje jednu licemjernu politiku. Evropski parlament ga je pohvalio za odustajanje od referenduma, a sada ga on ponovo zagovara – rekao je Miličević i podsjetio da je Dodik deset godina pričao o referendumu, ali nijedan nije proveden, zbog čega je ta priča “deplasirana“.

-Ovo podsjeća na pacijenta s hipohondrijom, kojeg niko ne shvata ozbiljno, jer je bezbroj puta prevario doktore – rekao je Miličević, navodeći da Dodik pred svake izbore priča o referendumu da bi skrenuo pažnju javnosti s nelikvidnosti budžeta, kašnjenja isplata, brojnim aferama koje potresaju RS…

Na inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika za danas je zakazan sastanak svih političkih predstavnika u RS-a da bi se dogovorili o realizaciji stava iz zajedničke izjave da će se izaći na referendum o 9. januaru kao Danu Republike, a koji je osporio Ustavni sud BiH.

Ove sedmice ističe rok od 120 dana koji su 29. novembra prošle godine dali srpski predstavnici vlasti Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Kako se to još nije desilo, neophodno je, kaže, utvrditi dalje političke korake.