Savjeti za turistkinje koje posjećuju BiH: Nemojte nositi štikle po čaršiji

BiH

Sarajevski turistički vodič: Za turiste je BiH damar Balkana u kojem osjećaju život,

Web-stranice posvećne turističkim putovanjima nude niz informacija o stotinama gradova širom svijeta, pa tako i o gradovima u BiH.

Na mnogim od ovih stranica pobrojana su i upozorenja turistima, odnosno savjeti šta trebaju izbjegavati kako se njihov odmor ne bi pretvorio u noćnu moru.

Upozorenja su sastavljena na osnovu kritika i ocjena turista koji su već posjetili neke od bh. gradova.

Kada je riječ o ocjenama bh. gradova na stranicama kao što je Smartertravel.com moguće je pronaći niz zanimljivih preporuka i zamjerki.

Tako se savjetuje turistkinjama da ne nose štikle po Baščaršiji, jer su “pukotine i rupe posvuda na šetalištu i lako je uganuti članak”.

Za okolinu Sarajeva brojna su upozorenja zbog opasnosti od mina, a za uži centar Sarajeva turistima se savjetuje da posebnu pažnju obrate na džeparoše koji koriste tamošnju gužvu.

Za Mostar je navedeno da je to jedan od najposjećenijih i najljepših gradova u BiH, ali su isto tako pobrojane brojne potencijalne opasnosti i “zamke za turiste”.

“Za parking će vam uzeti više nego što je propisano. Ne traba vam taksi, jer je Mostar mali grad, a taksisti će vam uzeti 10 eura za rutu koju možete prepješačiti za svega nekoliko minuta. Kada je riječ o prodavačima, mnogi će vam pokušati prodati nešto za veliki iznos, dok istu stvar možete pronaći mnogo jeftinije samo jednu ulicu niže. Ignorišite skakače sa Starog mosta jer su oni prevaranti”, navedeno je, između ostalog, na stranici Smartertravel.com.

I druge web-stranice posvećene putovanjima navode da su bh. gradovi prelijepi te da BiH ima velike prirodne potencijale, ali su isto tako pobrojana brojna upozorenja.

“Mogući su povremeni protesti u velikim gradovima. Uglavnom se radi o mirnim protestima koji mogu dovesti do prekida saobraćaja i blokade pristupa pojedinim javnim zgradama. Izbjegavajte sve protestne skupove. U BiH može doći do pojave nasilja bez upozorenja i to zbog hapšenja osumnjičenih za ratne zločine”, navodi se na stranici World Travel Guide.