Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inače slovi za karakternu osobu

“Savjetovanje” i druge bajke: Komisija utvrđuje je li Kusturica u sukobu interesa?!

emir kusturica

Kusturica je početkom prošle godine postao Dodikov savjetnik i tada je izjavio da to radi volonterski. No, ta činjenica ne pobija zakonsku odredbu koja propisuje da savjetnici u bilo kojoj instituciji i bilo kojeg zvaničnika ne mogu istovremeno biti članovi bilo kojeg preduzeća koje posluje ili sklapa ugovore s institucijama koje se finansiraju iz bilo kojeg javnog budžeta!

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH provest će procuduru provjera o tome da li je Emir Kusturica, režiser i savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u sukobu interesa?! Provjere će biti izvršene  nakon što je Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH od Komisije tražio odgovore o tome da li je Emir Kusturica član skupštine, nadzomog odbora, uprave ili menadžmenta, ili je pak u svojstvu ovlaštene osobe privatnog preduzeća koje sklapa ugovore ili na drugi način posluje sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou.

Također, Arnaut je pitao da li je Emir Kusturica sklapao  ugovore o pružanju ličnih usluga sa javnim ili privatnim preduzećem u smislu Člana 8. Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, te da li je bilo ko od bliskih srodnika Emira Kusturice imao aktivnosti ili aranžaman u suprotnosti sa Članovima 4.,5.,6. ili 8. navedenog Zakona?

U tom smislu Arnaut  je podsjetio na zakonske odredbe koje propisuje da “izabrani zvaničnici, nosioci izvršne funkcije i savjetnici ne mogu biti članovi skupštine, nadzomog odbora, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe bilo kojeg privatnog preduzeća koje sklapa ugovore, ili na drugi način posluje, sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou. Arnaut je naveo i da Zakon propisuje da se članovima skupštine smatraju dioničari koji su vlasnici više od jedan posto  kapitala nekog preduzeća. Sva ova pitanja odnose se na status i ulogu Kusturice u projektu “Andrićgrad” u Višegradu.

Naime, mediji su ranije objavljivali podatke o tome da Vlada RS bezrezervno pomaže Kusturicu, a portal Capital objavio je da je Emir Kusturica kroz svoju firmu “Lotika” još 2011. godine dobio 51 posto udjela u zajedničkom preduzeću, te da je Vlada RS u projekat “Andrićgrad” na razne načine proteklih godina upumpala oko 13 miliona maraka, ali i da je kroz “Andrićev institut” Kusturici dodjeljeno stotine hiljada maraka iz budžeta.

Jasno je da bi sada Komisija za odlučivanje o sukobu interesa trebala utvrditi je li Emir Kusturica, koji je Dodikov savjetnik, formalno u upravljačkim strukturama “Andrićgrada” i drugih firmi povezanih s tim projektom. Ukoliko jeste, zakon to striktno zabranjuje i to su nespojive funkcije. Podsjećamo, Kusturica je početkom prošle godine postao Dodikov savjetnik i tada je izjavio da to radi volonterski. No, ta činjenica ne pobija zakonsku odredbu koja propisuje da savjetnici u bilo kojoj instituciji i bilo kojeg zvaničnika ne mogu istovremeno biti članovi bilo kojeg preduzeća koje posluje ili sklapa ugovore s institucijama koje se finansiraju iz bilo kojeg javnog budžeta.

Iz Komisije su Arnautu koji je pitanja uputio još u martu prošle godine i u međuvremenu posalo četiri urgencije,  odgovorili da nisu mogli ranije postupiti po njegovom upitu, jer je ova komisija formirana tek u julu ove godine.

-S obzirom na činjenicu da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa nije bila imenovana, u periodu od oktobra 2018. godine do navedenog akta, to se nisu mogle izvšiiti provjere navedene u postavljenim poslaničkim pitanjima. Također, napominjemo da će Komisija za odlučivanje o sukobu interesa tek nakon izvršenih kompletnih provjera u predmetu Emir Kusturica, biti u mogućnosti dostaviti konkretne odgovore na postavljena poslanička pitanja- navedeno je u odgovoru ovog devetočlanog tijela kojeg čine po tri parlamentarca iz oba doma Parlamenta BiH, te direktor i dva zamjenika Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju  borbe protiv korupcije.