Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savremeni Centar za dojku otvoren u UKC Tuzla

centar_za_dojku

Zahvaljući donaciji firme Avon, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, na Klinici za radiologiju, otvoren je savremeni Centar za dojku, koji za cilj ima poboljšanje rezultata dijagnostike i liječenja karcinoma dojke.

Otvaranjem ovog centra UKC Tuzla će na jednom mjestu imati usluge iz oblasti rendgenskog snimanja dojki, ultrazvuka, mamografije i biopsije i punkcije pod kontrolom ultrazvuka.

Prema statističkim podacima u UKC Tuzla godišnje bude obavljeno oko 2.500 mamografskih procedura i više od 3.500 ultrazvučnih pregleda dojki, te oko 250 punkcija pod kontrolom ultrazvuka.

Mjesečno se otkrije šest novih karcinoma dojke.

Načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla Haris Huseinagić zahvalio je na donaciji, naglasivši važnost brige o zdravlju žena.

Uz pomoć donacije u iznosu koji je veći od 62.000 KM, koja je stigla od kompanije Avon, u kratkom roku je adaptiran prostor na Klinici za radiologiju, a nabavljen je savremeni ultrazvučni aparat u Centru za dojku.

– Donacijom smo dobili ultrazvučni aparat, posebnu tehniku, zbog koje su žene s područja TK-a tražile pomoć u drugim mjestima. To je elastografija koju ćemo brzo staviti u pogon, a koja će nam ubrzati priču oko dijagnostike – rekao je Huseinagić.

Direktor prodaje kompanije Avon u BiH Dalibor Ratković je kazao da im je zdravlje žena na prvom mjestu te da su Klinički centar u Tuzli prepoznali kao partnera u njihovim naporima da pomognu što većem broju žena da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

– Nažalost, veliki broj žena kasno dobije potrebnu zdravstvenu pomoć, bolest bude dijagnosticirana u kasnim stadijima, a pravovremenom dijagnostikom i tretmanom raka dojke izlječiv je u 90 posto slučajeva – naveo je Ratković.

Predsjednica Upravnog odbora i direktor UKC Tuzla također su zahvalili na donaciji i istakli značaj podrške društveno odgovornih firmi.

– Sretna sam zbog svih pacijentica koje se obraćaju, i koje neće ili će imati vrlo kratku listu čekanja za određene preglede i tretmane – naglasila je predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla Munevera Bećarević.

Izrazila je zadovoljstvo da su uspjeli napravili ambijent koji su partneri prepoznali.

– Klinički centar definitivno ide svojom misijom da postane jedan od regionalnih lidera u svim dijagnostičkim i terapijskim procedurama pa tako i ovo što se zove dijagnosticiranje, tretman i terapija karcinoma dojke. Prema statistikama svaki mjesec bude otkriveno šest novih karcinoma dojke – kazao je direktor UKC Tuzla Nešad Hotić.

U povodu otvaranja Centra za dojku održan je i okrugli sto o temi ”Karcinom dojke, njegovo dijagnosticiranje i liječenje” koji je okupio radiologe, onkologe, specijalste za plastičnu hirurgiju. Tom prilikom je istaknuta važnost nabavke novog ultrazvučnog aparata.

– Aparat nam dolazi u pravo vrijeme, jer smo počeli s još jednom dijagnostičkom metodom – istakla je specijalsita medicinske radiologije Mensura Burina.

I za naredni period iz UKC Tuzla najavljuju realizaciju brojnih projekata koji za cilj imaju bolje uslove liječenja i standard pacijenata.