Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB BiH pozdravio presudu Ratku Mladiću

BiH

sbb radoncic

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH pozdravio je presudu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kojoj je bivši čelnik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić proglašen krivim za brojne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, uključujući za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, te kojom mu je izrečena kazna doživotne robije.

Članstvo SBB-a, na čelu s predsjednikom Fahrudinom Radončićem, smatra da je svaka kazna za Mladića preblaga s obzirom na stotine hiljada njegovih žrtava, uključujući porodice ubijenih, ali, kako kažu, mir pronalaze u spoznaji da Mladić više nikada neće osjetiti blagodati slobode.

SBB izražava razočarenje što Tribunal, uz izuzeće sudije Orija, nije osudio Mladića i za genocid u Vlasenici, Prijedoru, Foči i drugim općinama u Bosni i Hercegovini u kojima je genocid također nesumnjivo počinjen. Istovremeno, doživotna kazna zatvora za genocid u Srebrenici je još jedna potvrda da je Vojska Republike Srpske imala namjeru da fizički uništi Bošnjake.

– Nadamo se da će ova presuda predstavljati dodatni poticaj svima da prihvate istorijske činjenice i istinu, a što je preduslov za uspostavu povjerenja – poručili su iz SBB-a.

sbb