Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB BiH predlaže da ulica u Sarajevu nosi ime Stephena Hawkinga

sbb radoncic1
Foto. D. Begović

Savez za bolju budućnost (SBB) izrazio je poštovanje nedavno preminulom vrhunskom naučniku i intelektualcu Stephenu Hawkingu i najavljuju inicijativu da jedna od sarajevskih ulica nosi njegovo ime.

– Stephen Hawking kritizirao je u najtežim vremenima za Sarajevo i Sarajlije (tokom ratne opsade 1993.) svjetsku javnost i zapadne vlade zbog pasivnosti, šaljući pisma podrške građanima Sarajeva. S obzirom na globalnu i civilizacijsku vrijednost koju ime Stephen Hawking nosi, zastupnici SBB-a u Skupštini KS, te vijećnici u gradskim općinama pokrenut će zvaničnu inicijativu da jedna od centralnih gradskih ulica bude nazvana po tom velikanu – navodi se.

U saopćenju za javnost iz Press centra SBB BiH podsjećaju na riječi Stephena Hawkinga, upućene 1993. godine građanima Sarajeva. „Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena u svijetu koji za sebe tvrdi da je civiliziran. Veoma sam razočaran reakcijom zapadnih vlada. Šaljem svoje najbolje želje i podršku građanima Sarajeva.”

– Hoking ovo nesebično i hrabro zalaganje za dobrobit čovječanstva i suprotstavljanje nepravdi i nasilju, kojima je Sarajevo tokom agresije bilo izloženo, u znak zahvalnosti zaslužuju minimum koji Sarajevo može dati, a to je ulica koja će naše građane i sve goste Sarajeva podsjećati na ovog izuzetnog čovjeka – saopćeno je.