Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB: Direktor APF-a dobio stranačku uputu da ne izvrši “štetnu odluku Vlade”

BiH

vlada_96_foto3

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH danas je ponovno reagirao na izjavu premijera FBiH Fadila Novalića da mu nisu jasne prozivke vezano za odluku Vlade FBiH o načinu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo i konstataciju da „ako SBB smatra da je na djelu kriminogena privatizacija onda mora biti svjestan da je vodi direktor kojeg je sam imenovao“.

U saopćenju za javnost SBB navodi da je Vlada FBiH donijela plan privatizacije 52 kompanije još 2015. godine,(koja je kasnije smanjena na 20), a tada direktor Agencije za privatizaciju (APF) u FBiH nije bio iz SBB-a. Isto se, ističu iz SBB-a, odnosi i na Odluku Vlade od 17.05.2016. godine, te Odluku od 24.06.2016. godine. Direktor Agencije za privatizaciju FBiH iz SBB-a preuzeo je dužnost 01.08.2016. godine.

Premijera Novalića optužuju za neiskrenost zbog tvrdnje da Vlada FBiH na sjednici u Mostaru u četvrtak 23.03.2017. godine, „nije povukla nikakav novi potez, već je samo dala zeleno svjetlo za nastavak realizacije plana Agencije za privatizaciju“. U saopćenju SBB-a se navodi da je odluka Vlade FBiH potpisana tog istog dana i da je to uradio osobno premijer.

-Iz Odluke o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu „Sarajevo-osiguranje“ d.d. Sarajevo, iz tačke I i iz tačke II, najbolje se vidi naredbodavni odnos Vlade FBiH prema Agenciji, kao i iz tačke III, gdje se Agenciji za privatizaciju pismeno nalaže „da provede postupak prodaje metodom neposredne pogodbe“. Stoga je potpuno jasno da direktor Agencije ne učestvuje niti u kakvoj kriminogenoj privatizaciji, već mu Novalić nalaže da to mora učiniti i to bez naznake najniže pogodbene cijene – navodi se u saopćenju za javnost SBB-a i dodaje kako je direktor Agencije danas dobio stranačku uputu od predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da ne izvrši “štetnu Odluku Vlade FBiH koja bi imala znatne finansijske posljedice zbog jaransko-otimačke privatizacije”.