Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB: Insistiramo da Parlament FBiH imenuje Upravni odbor FTV u punom sastavu

BiH

RTV dom

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH saopćio je danas da već duže od tri godine Upravni odbor Federalne televizije (FTV) broji samo jednog, od zakonom propisana četiri člana.

– Ostala tri člana su podnijeli neopozive ostavke i to: Kadrija Hodžić iz reda Bošnjaka još 28.11.2012., Igor Soldo iz reda Hrvata 04.06.2013., te Radenko Udovičić iz reda Srba 26.08.2014. godine. Jedini član koji još uvijek sjedi u ovom tijelu je Goran Samardžić iz reda ostalih kojem je mandat istekao 10.06.2013. godine, ali koji i više od četiri godine kasnije prima naknadu i sam donosi sve odluke ispred Upravnog odbora – navodi se u saopćenju za javnost SBB-a.

Iz ove stranke citiraju i revizorski izvještaj FTV za 2015. godinu u kojem se navodi da je uvidom u zapisnike sa sjednica Upravnog odbora utvrđeno da je sjednicama Upravnog Odbora u toku 2015. godine prisustvovao samo Goran Samardžić.Navode i dio revizorskog izvještaja u kome se upozorava da je mandat generalnom direktoru Džemalu Šabiću istekao u augustu 2013. godine te da nakon tog perioda Upravni odbor nije imenovao generalnog direktora.

– Iz ovoga je očito da FTV-om upravlja jedan dio SDA koji ne želi da ta institucija i njen osnivač rade prema svojim zakonskim obavezama. Identična situacija postoji i po pitanju Nezavisnog odbora FUP-a, te izbjegavanja održavanja sjednica Nadzornog odbora Razvojne Banke – navode iz SBB-a uz ocjenu da je “ovako neodgovoran odnos prema građanima, javnim sredstvima i institucijama države moguć je samo u najtvrdokornijim autoritarnim režimima, u kom pravcu Bosnu i Hercegovinu sve otvorenije pokušava da vodi g. Bakir Izetbegović”.

– Stoga podcrtavamo da SBB uopće ne traži „svog člana“ Upravnog odbora, kako Izetbegović navodi, već isključivo insistiramo da Parlament FBiH koji je i osnivač FTV-a, uradi zakonom predviđenu obavezu, te konačno imenuje Upravni odbor FTV u punom sastavu, kao i da sve druge institucije ove države budu konstituisane u skladu sa zakonom – saopćeno je iz SBB-a.