Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBiH izlazi iz koalicije nakon dogovora SDA sa SBB-om?

BiH

aa_picture_20151015_6529899_web

Da li će Stranka za Bosnu i Hercegovinu ostati u proširenoj koaliciji nakon postizanja sporazuma između SDA i SBB-a znat će se nakon sjednice Kolegija stranke koja će se održati poslijepodne, rekao je predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom a-SDA Nerminom Ogreševićem.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović istakao je da stranka na čijem je čelu “ne kani odustati od saradnje sa SBiH i a-SDA jer su obje stranke u ključnim momentima za FBiH dale svoju podrušku usvajanju Zakona o radu.

“Mi ćemo nastaviti saradnju o ovom mandatu. Ovo je bio još jedan u nizu sastanaka sa predstavnicima SBiH i a-SDA, koji kao blok može napraviti i stabilizirati prilike u zemlji i povesti integracioni proces snažno naprijed”, rekao je Izetbegović.

Podsjetio je da je ranije uz SBiH i a-SDA u razgovorima učestvovao i BPS, ali je naknadno odustao, kao i da je jučer postignut dogovor o koaliciji sa SBB.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić naveo je da bez obzira da li Stranka za BiH bila u koaliciji ili ne “ostaje na strani koja će dati podršku za provođenje reformske agende i britansko – njemačke inicijative”.

aa_picture_20151015_6529901_web

“Nakon razgovora i dogovora između SDA i SBB za SBiH su nastupile nove okolnosti”, istakao je Jerlagić.

On je naveo kako je naime, bio dogovoren jedan paket u kojem bi primjerice SBiH dobila resor Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH, ali da je to sada dogovorom sa SBB dovedeno u pitanje.

“Insistirali smo na resoru energetike jer je SBiH još prije osam godina pokrenula neke bitne projekte čiju smo cijenu debelo platili. Projekti su sada dovedeni do završetka i sada neko treba doći i da tako kažemo pokupiti kajmak”, rekao je Jerlagić.

Predsjednik SDA istakao je da učešće SBiH i a-SDA “prevazilazi brojčani kapacitet, te da SDA trebaju takvi partneri kao što su te dvije stranke”.

“SDA je spremna ići na njihovu participaciju u vlasti kroz učešće u pozicijama pomoćnika ministara, direktora i rukovodilaca pojedinih agencija i ustanova”, istakao je Izetbegović.

Predsjednik a-SDA nermin Ogrešević najavio je da će ta stranka nastaviti aktivnosti na vođenju razgovora o svom učešću u koaliciji, te istakao da će njeni predstavnici također, dati potporu prilikom usvajanja zakonskih rješenja u FBiH.